nove-knjige

OBJAVLJENA „TAJNA JEDNE TAJNE“ (SECRET'S SECRET) DRAGANE KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ

Iz štampe je, pod etiketom Zavoda za udžbenike i nastavma sredstva – Podgorica, izašlo prvo dvojezično izdanje ove kuće namijenjeno djeci. Tekst slikovnice „Tajna jedne Tajne“, autorke Dragane Kršenković Brković, objavljen je na crnogorskom i na engleskom jeziku.

DRAGAN KUJOVIĆ – CRNA GORA KAO SUDBINA

Veselin Vesko Konjević i Marjan Mašo Miljić, afirmisani crnogorski javni poslenici, priredili su crnogorskoj i ne samo crnogorskoj društvenoj javnosti, istinski kulturni i naučni poduhvat knjigom: „DRAGAN KUJOVIĆ – CRNA GORA KAO SUDBINA“. Ovaj izdavački projekat je neuobičajen za naše svakodnevne prilike. Predgovor o ovom projektu, osvjetljavajući ga sa naučne, filozofske, političke, kulturne i istorijske strane, napisao je akademik prof. dr Radovan Radonjić.

Novo izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica: TRAGOM RUSKOG LITERARNOG KÔDA JEVREMA BJELICE

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ‒ Podgorica objavio je prvi i drugi dio knjige „Ogledi o ruskoj književnosti XX vijeka“, autora dr Jevrema Bjelice. Priređeno izdanje djela Jevrema Bjelice nije samo zavještanje čovjeka koji je uložio veliki trud i ljubav prema ruskoj književnosti, nego i omaž jednom dobu. Izdanja, koja je priredila dr Tatjana Jovović, čine tekstovi iz sedam knjiga dr Jevrema Bjelice, nastalih od 1983. do 2009. godine.

Novo izdanje Zavoda: "EROS, KRV I SVETOST" DIMITRIJA POPOVIĆA

Predstavljamo vam knjigu iz naše novoformirane biblioteke Kalon, monografiju Eros, krv i svetost, Dimitrija Popovića. Čuveni umjetnik uvodi nas u priču o Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, tri biblijska lika u likovnim djelima od renesanse do danas. Malroovski rečeno, ova knjiga je zbirka umjetničkih djela autorovog imaginarnog muzeja.

„Epistolarni odlomci za Silviju“ Ljubete Labovića u izdanju ZUNS-a: FILTRIRAN OPIT SVE-POEZIJE

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica objavio je zbirku poezije pod nazivom „Epistolarni odlomci za Silviju“ nagrađivanog crnogorskog pjesnika Ljubete Labovića. Izdanje je objavljeno u okviru ZUNS-ove biblioteke „Savremenik“, koja promoviše modernu crnogorsku književnost.

Autorka predgovora je mr Aleksandra Vuković, koja je zapisala da je Labovićeva pjesma „filtriran opit sve-poezije, one koja, po njegovim riječima, dolazi iz najdublje, najtamnije vene“.

ZBIRKA POEZIJE DRAGIŠE JOVOVIĆA “POETSKA BAŠTA”: OSOBENA VRSTA PUTOVANJA KROZ DJEČJE ŽELJE, SNOVE

Književnik Dragiša Jovović potvrdio je i svojom zbirkom poezije “Poetska bašta” da je saradnik, saputnik, prijatelj djeci. I temama, motivima,  idejama, opisima, stihom. Knjigu je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u okviru biblioteke Zublja koja je pokrenuta 2011. godine s ciljem da podstiče i podržava originalno stvaralaštvo za djecu i odrasle u Crnoj Gori i time njeguje čitanje kao životni stil.

DRAME RADMILE VOJVODIĆ U IZDANJU ZUNS-A: SJEĆANJA NA BUDUĆNOST IDENTITETA

Nedavno je u okviru biblioteke "Savremenik" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica objavljena knjiga "Drame" poznate crnogorske rediteljke i dramske spisateljice, rektorke Univerziteta Crne Gore prof. Radmile Vojvodić. Riječ je o izdanju koje se sastoji od četiri dramska teksta: "Princeza Ksenija od Crne Gore", "Montenegrini", "Montenegro blues" i "Everyman Đilas". Za sve ove drame je značajno to što su u različitim periodima bile postavljane na daske Crnogorskog narodnog pozorišta.

„NE BUDI JE“, NOVI ROMAN VLADIMIRA VOJINOVIĆA

Nedavno je u izdanju ulcinjske „Plime“ i sarajevskog „Buybooka“ objavljen roman „Ne budi je“ crnogorskog književnika Vladimira Vojinovića. U pitanju je peto književno djelo ovog autora, koji je prethodno objavio romane  „Pioni brda“, „Nafaka“ i „Portret Igora Đukića“, te knjigu kratkih narativnih tekstova „Priče iz Montanara“.

Pages

Back to Top