intervjui-analize-komentari

BJEŽANJE UČENIKA SA NASTAVE, ZABRINJAVAJUĆA SVAKODNEVICA

Bježanje srednjoškolaca sa nastave je postalo svakodnevnica u našim školama, pa skoro i nema učenika bez neopravdanih izostanaka.

Pod pojmom bježanja učenika s nastave podrazumijeva se svaki neopravdan odlazak s jednog ili više nastavnih časova, učinjen bez znanja i odobrenja profesora.

Uzroci, povodi i motivi za bježanje učenika s nastave mogu biti različiti. Svrstaćemo ih u tri grupe: 

•        bježanje po nagovoru i pod pritiskom drugara;

•        bježanje prouzrokovano poremećajima ponašanja;  

VJEŠTINA PISANJA NA STRANIM JEZICIMA U SREDNJOJ ŠKOLI

Neosporan je uticaj maternjeg jezika na strane jezike koji se izučavaju i obratno. U istom odjeljenju pisanje sastava doživjeće se kao zabavno, mučno, zastrašujuće, dosadno, pa će tokom godina neki učenici izgraditi otpor prema pisanju, pripisujući dobre rezultate drugih talentu i mireći se sa činjenicom da njima pisanje nije jača strana, jer ne posjeduju talenat.

PREPORUKA PSIHOLOZIMA ZA PRIMJENU INSTRUMENTA ZA PROCJENU ZRELOSTI ZA POLAZAK U ŠKOLU

Dijete ulaskom u školu postaje dio organizovane i strukturirane sredine, izlaže se sistemu vrednovanja i takmičenja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi put susreće s ozbiljnijim obavezama i odgovornostima, kao i novom organizacijom života.

Zbog ovih činjenica vrlo je važno na odgovarajući način procijeniti zrelost djeteta za polazak u školu, a istovremeno otkriti i eventualne poteškoće, koje se u školi mogu još više produbiti, te ih je potrebno pravovremenim i najprimjerenijim postupcima otkloniti.

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje: NEOPHODNO ŠIRENJE DUALNOG OBRAZOVANJA I VEĆI UPIS NA TROGODIŠNJA ZANIMANJA

Srednje stručno obrazovanje u Crnoj Gori bilo je ove godine u fokusu reforme obrazovanja. O najznačanijim novinama razgovarali smo sa Duškom Rajkovićem, direktorom Centra za stručno obrazovanje.

 

Ova godina bila je veoma značajna za srednje stručno obrazovanje. Reformom je uvedeno više novina. Najkarakterističnija je primjena dualnog obrazovanja. Kako ocjenjujete rezultate njegove ovogodišnje primjene i koji su dalji planovi?

 

O ISKUSTVU SA ONLINE KURSA „GLOBALNO OBRAZOVANJE: DIMENZIJA LJUDSKIH PRAVA“

Nakon što je Ministarstvo prosvjete Crne Gore na svom sajtu objavilo konkurs za učešće na online kursu Savjeta Evrope o dimenziji ljudskih prava kroz globalno obrazovanje, shvatila sam da je upravo taj kurs nešto što sam godina priželjkivala. Ovaj kurs odžan je od 6. novembra do 3. decemba 2017. godine, a prije samog učešća od potencijalnih učesnika zatraženo je da ispune online aplikaciju na engleskom jeziku.

Aleksandra Gačević, najaktivniji student u Crnoj Gori: U STALNOM TRAGANJU ZA NOVIM INTERESOVANJIMA

Fakultet za državne i evropske studije organizovao je, po treći put, Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore, a prvu nagradu uz iznosu 1.000 eura osvojila je Aleksandra Gačević, studentkinja Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis i Fakulteta za informacione sisteme i tehnologiju Univerziteta Donja Gorica (UDG), sa prosjekom 9,80.

MODERNE TEHNOLOGIJE I OBRAZOVANJE

Obrazovanje se danas nalazi pred veoma velikim izazovima koji su posljedica ubrzanog razvoja tehnoloških dostignuća. Njihova primjena nameće potpuno novi pristup nastavi a to zahtijeva aktivno uključivanje pedagoške nauke. Najbitnije je pronaći formu da se na najbolji način iskoriste pozitivne strane te tehnologije, a spriječe negativne. Tom aktuelnom pitanju dosta pažnje u posljednje vrijeme posvećuju i crnogorske obrazovne institucije i vaspitno-obrazovne ustanove.   

ĐAČKI PARLAMENTI U FUNKCIJI ZAŠTITE PRAVA UČENIKA

Učenički parlament svoju ulogu i značaj za mlade potvrđuje kroz promociju i unapređenje njihovih prava i interesa, ali i podsticanjem društvenog aktivizma mladih, a ta reprezentativna tijela bjelopoljskih srednjih škola svoje ciljeve uspješno ostvaruju realizacijom brojnih humanitarnih i edukativnih aktivnosti.

Sumirajući rezultate još jedne školske godine, predsjednici đačkih parlamenata srednjih obrazovnih ustanova u našem gradu, složili su se i istakli da učenici sada više cijene njihov rad i prepoznaju značaj njihovog djelovanja.

Sanja Crvenica, najaktivniji srendjoškolac u Crnoj Gori: OD ISKRE MOGUĆNOSTI DO PLAMENA USPJEHA

Sanja Crvenica, maturantkinja podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, proglašena je za najaktivnijeg srednjoškolca na nivou Crne Gore, u izboru Fakulteta za državne i evropske studije. Bio je to povod da sa njom razgovaramo o ovom priznanju, ali i drugim aktivnostima i planovima za budućnost.

Šta za tebe predstavlja titula najaktivnijeg srednjoškolca u Crnoj Gori?

Stefan Boljević, student ombudsman UCG: STUDENTI NEDOVOLJNO ZAINTERESOVANI ZA SVOJA PRAVA

Stefan Boljević, student Elektrotehničkog fakulteta (ETF), u naredne dvije godine će u funkciji studenta ombudsmana primati pritužbe akademaca koje se odnose na njihova prava i prosleđivaće ih Studentskom parlamentu,Univerzitetu Crne Gore (UCG) ili drugim nadležnim institucijama. Njegova dužnost biće i da savjetuje studente o načinima ostvarivanja njihovih prava, takođe, može učestvovati u disciplinskim postupcima protiv studenata radi zaštite njihovih prava.

Pages

Back to Top