prosvjeta - ostalo

ŠKOLA I PORODICA KAO USLOV RAZVOJA DJEČIJEG STVARALAŠTVA

Porodica i škola su za učenika najuža društvena sredina кoja ima odlučujuću ulogu u formiranju harmonične ličnosti. Učenik u porodici i u društvu sa vršnjacima stiče prva saznanja o sebi i o svijetu oko sebe i kod njega počinje da se izgrađuje pravilan odnos prema radu i estetskim aktivnostima.

Predstavnici Podgoričke gimnazije posjetili Resursni centar “Podgorica”: POEZIJA NA DAR

Predstavnici Gimnazije „Slobodan Škerović” − direktorica Zoja Bojanić-Lalović, profesorica Aleksandrina Vujačić i grupa učenika posjetili su Resursni centar “Podgorica”.  Oni su tom prilikom poklonili učenicima i zaposlenima CD na kom su snimili u Daisy formatu skup odabranih poetskih tekstova u obliku audio knjige pod nazivom „Poljem se vija”. Neki od tekstova snimljeni su na: francuskom, danskom, ruskom, italijanskom ili turskom jeziku.

PREDSTAVNICE RESURSNOG CENTRA „PODGORICA” NA KONGRESU U NIŠU

Defektološkinje JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” Suzana Koletić, Marina Vučeraković i Jelisavka Gavranić učestvovale su na Međunarodnom kongresu „Dani defektologa 2018” koji je održan je u Nišu. One su se tom prilikom predstavile radom „Rana intervencija − primjer dobre prakse".

Centralna tema skupa bila je „Planiranje defektološkog rada − izazovi, problemi, rješenja”. Predavanja su organizovana iz obrazovanja, zdravstva i rehabilitacije i socijalne zaštite.

Lj. V.

CDPR: PEDESET JEDNA GODINA BORBE PROTIV TEŠKE BOLESTI

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) obilježava ove godine 51. godinu od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka, prethodnika ove asocijacije. Tim povodom objavili su saopštenje u kojem podsjećaju na nastanak ovog društva.  “Društva Crne Gore za borbu protiv raka osnovano je u Titogradu 18. februara 1967. godine, što znači i pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka kod nas. Na ovaj način, ne samo da podsjećamo, nego i pozivamo građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

RASPISAN XXII KONKURS DJEČIJEG CRTEŽA „OVO JE MOJ MEKSIKO, NJEGOVA ISTORIJA, OBIČAJI, GASTRONOMIJA, PLAŽE, MUZIKA“

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika raspisalo je XXII konkurs dječijeg crteža „Ovo je moj Meksiko, njegova istorija, običaji, gastronomija, plaže, muzika“ i putem Instituta za Meksikance u inostranstvu (IME) poziva svu zainteresovanu djecu iz cijelog svijeta, koja imaju između šest i 14 godina, da učestvuju.

Žiri sastavljen od stručnjaka za dječije stvaralaštvo odabraće najbolje radove. Imena autora odabranih radova biće objavljena na web stranici Instituta za Meksikance u inostranstvu (www.ime.gob.mx) najkasnije do 29. juna ove  godine.

POČELI SISTEMATSKI PREGLEDI ZA BUDUĆE PRVAKE

Sistematski pregledi za upis budućih prvaka počeli su juče u svim savjetovalištima Doma zdravlja Podgorica, a roditelji od medicinske sestre izabranog pedijatra njihovog djeteta mogu dobiti slobodan termin.

Kako je portalu Udruženju Roditelji objasnila načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Paša Divanović, sistematski pregledi se zakazuju direktno kod medicinskih sestara, a ne preko call centra, da bi mogle da adekvatno rasporede djecu.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U NAUCI

Kateorija: nauka

Ujedinjene nacije su prije tri godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, ali i dalje jačala rodna ravnopravnost. Poruka generalnog sekretara UN-a Antonija Gutjeresa je da moramo da ohrabrimo i podržimo žene i djevojke da ostvare svoj puni potencijal kao naučnice i inovatorke.

Tu misiju njeguje i Ministarstvo nauke Crne Gore koje je organizovalo Infodan za Marija Sklodovska Kiri Akcije.

UNICEF o bezbjednosti djece na internetu: NEOPHODNA INTENZIVNA SARADNJA CIJELOG DRUŠTVA

Povodom obilježavanja Dana bezbjednog interneta, UNICEF je pozvao na intenzivniju saradnju cijelog društva kako bi djeca bila digitalno pismena i bezbjedna u onlajn svijetu.

Ova organizacija je saopštila da su dnevno više od 175 hiljada novih korisnika interneta djeca, a po jedno novo dijete na svakih pola sekunde.

Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica”: IZLOŽBA „PRIMJERI ASISTIVNE TEHNOLOGIJE”

Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” organizovao je nedavno izložbu „Primjeri asistivne tehnologije”, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, UNICEF-a, psihološko-pedagoških službi, kao i nastavnici razredne i predmetne nastave predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Podgorici u kojima se ostvaruje inkluzivno obrazovanje.

Pages

Back to Top