prosvjeta - obrazovanje-odraslih

ODRŽAN SASTANAK ČLANOVA RADNE GRUPE ZA IZRADU ANDRAGOŠKIH PRIRUČNIKA

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje u okviru projekta EPALE (Nacionalni servis podrške za Crnu Goru) održan je sastanak članova radne grupe za izradu andragoških priručnika za nastavnike koji realizuju Program osnovne škole za odrasle. Pored članova radne grupe, sastanku su prisustvovali i članovi EPALE projektnog tima.

Učesnici su se osvrnuli na dogovoreni plan aktivnosti izrade andragoških priručnika (Gordana Bošković, savjetnica za obrazovanje odraslih i nastavnik/trener u Projektu, a ujedno i osoba koja upravlja ovom aktivnošću).  

OBJAVLJEN EPALE BILTEN

U okviru EPALE platforme (Electronic Platform for Adult Learning in Europe − elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi) objavljen je mjesečni bilten u kome se nalaze brojne inspirativne studije, članci, izvještaji i resurse na temu: Obrazovanje u oblasti umjetnosti i kulture.

Pored ostalih, tu je razgovor sa Milenom Popovom, menadžerkom za razvoj poslovanja u Fondaciji Europeana, koja je nešto više rekla o Europeani – EU digitalnoj platformi za kulturno nasljeđe i zbog čega je ona dragocjena za cjeloživotno učenje.

Crnogorski predstavnici na Regionalnoj konferenciji obrazovanja odraslih EPALE: RAZMIJENJENA ISKUSTVA IZ NOVIH ANDRAGOŠKIH ZNANJA

Predstavnici EPALE projektnog tima za Crnu Goru prisustvovali su Regionalnoj konferenciji obrazovanja odraslih EPALE u Banja Luci koja je organizovana s ciljem regionalnog i međunarodnog povezivanja andragoga i svih onih koji imaju profesionalnu ulogu u obrazovanju odraslih.

U KOLAŠINU PREDSTAVLJEN PROJEKAT EPALE

U Srednjoj mješovitoj školi „Braća Selić“ u Kolašinu, u okviru manifestacije „XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih“, održana je prezentacija elektronske platforme za učenje odraslih u Evropi (EPALE).

Ljiljana Garić, trener/nastavnik u projektu, predstavila je ovaj projekat, objasnila njegov značaj, ciljeve, ulogu Centra za stručno obrazovanje u projektu, kao i projektni tim.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Centra za stručno obrazovanje i škole.

Lj. V.

PREZENTACIJA CENTRA ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH PODGORIČKE GIMNAZIJE

U okviru manifestacije „XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici  predstavljen je Centar za obrazovanje odraslih ove obrazovne ustanove.

Sa nadležnostima Centra za stručno obrazovanje, prisutne je upoznao  
Duško Rajković, direktor te obrazovne institucije.

Mladen Janković i Jovana Bušković, predstavnici Gimnazije „Slobodan Škerović“, predstavili su prisutnima programe obrazovanja koje pruža i realizuje njihov Centar za obrazovanje odraslih.

XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih: PREZENTACIJA PROJEKTA „EPALE“

U okviru manifestacije „XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih“, u Srednjoj mješovitoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi održana je prezentacija projekta „EPALE“.
Predstavnica Centra za stručno obrazovanje i trener u projektu „EPALE“ Ljiljana Garić  upoznala je prisutne sa Elektronskom platformom za učenje odraslih u Evropi (EPALE),  kao i sa ciljevima projekta, planiranim aktivnostima, ulogom Centra za stručno obrazovanje u realizaciji projektnih aktivnosti i dr.

XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih: SEMINAR “UPRAVLJANJE RIZIKOM U MODERNOM POSLOVANJU”

 

Centar za stručno obrazovanje i Privredna komora Crne Gore organizovali su u okviru manifestacije „XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ seminar na temu “Upravljanje rizikom u modernom poslovanju”.

Cilj seminara je bio da polaznici samostalno prepoznaju rizike sa aspekta svog poslovanja, kao i da se upoznaju sa standardima koji se bave procjenom rizika. U njegovom radu učestvovali su predstavnici privrede i obrazovnih institucija.

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA „UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA U PRIVREDI“

Panel diskusijom na temu: „Upravljanje ljudskim resursima u privredi“ počela je manifestacija „XVI Dani obrazovanja i učenja odraslih“ koju organizuje Centar za stručno obrazovanje.  

Uvodnu riječ imala je Ljiljana Garić, rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje, a učesnike je pozdravio i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje.

DANI OBRAZOVANJA ODRASLIH OD 16. DO 23. OKTOBRA

Šesnaesti Dani obrazovanja i učenja odraslih biće održani od 16. do 23. oktobra.
Ovom manifestacijom promovišu se aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja, organizatori obrazovanja odraslih i obrazovna ponuda u Crnoj Gori.
U okviru manifestacije biće organizovana završna konferencija projekta „Nacionalni koordinator za implementaciju evropske agende za učenje odraslih“ i prezentacija Elektronske platforme za učenje odraslih u Evropi, a organizovaće se i okrugli stolovi, paneli, seminari, prezentacije i dr.

Centar za stručno obrazovanje: PREDAVANJE O ZDRAVOM STARENJU

Centar za stručno obrazovanje organizovao je u saradnji sa Udruženjem penzionera Podgorice, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, predavanje na temu: „Zdravo starenje“  s ciljem da ukaže na značaj razvoja različitih aktivnosti za starije radi očuvanja njihovog aktivnog odnosa prema životu.

Pages

Back to Top