prosvjeta - obrazovne-institucije

Ministar prosvjete dr Damir Šehović: DO 2.000 EURA ZA NAJBOLJE UČENIKE

Ministar prosvjete dr Damir Šehović najavio je za Dnevne novine da će Pravilnik o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente, na osnovu koga će funkcionisati novoosnovani Fond za kvalitet i talente, stupiti narednih dana na snagu. Njime su za najbolje učenike predviđene nagrade i do 2.000 eura.

DOBIJENO ZEMLJIŠTE ZA VRTIĆ U ULCINJU

Opština Ulcinj prenijela je na Vladu Crne Gore pravo raspolaganja zemljištem na teritoriji ove opštine, na kome je planirana gradnja jednog od sedam vrtića iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), čime su  otklonjene sve smetnje za pokretanje procedura za njegovu izgradnju.

Kako stoji u saopštenju iz Ministarstva, parcela zemljišta na kojoj će se graditi vrtić nalazi se na Ulcinjskom polju, površine oko 2.400 metara kvadratnih, a procijenjena vrijednost je oko 300.000 eura.

PRIPREMLJEN PRIRUČNIK ZA KARIJERNO VOĐENJE I SAVJETOVANJE U STRUČNIM ŠKOLAMA

Nacionalni Europass i Euroguidance centar pripremio je Priručnik za karijerno vođenje i savjetovanje u stručnim školama i Vodič kroz Europass CV. Publikacija je nastala tokom  relaizacije projekta „Europass 2017“ i „Euroguidance 2017“, a namijenjena je, prije svega, nastavnicama u stručnim školama za karijerno vođenje i savjetovanje. Ideja za njegovu izradu proizašla je iz programa Vještine vođenja karijere u srednjim stručnim školama, koji je rađen i akreditovan u Katalogu stručnog usavršavanja nastavnika u Centru za stručno obrazovanje.

RAZMJENA ISKUSTAVA O AKADEMSKOM INTEGRITETU

Predstavnici  Ministarstva prosvjete učestvovali su na drugom plenarnom sastanku Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti, integritetu u obrazovanju i borbi protiv korupcije u obrazovanju, koja je održana u Strazburu.

Jačanje integriteta je od naročitog značaja za Crnu Goru s obzirom na to da se radi na pripremi zakona o akademskom integritetu, te će iskustva razvijenih zemalja zasigurno biti od velike koristi Crnoj Gori.

Šef predstavništva Unicefa posjetio Zavod za školstvo: SARADNJOM DO KVALITETNIJEG OBRAZOVANJA

Šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Osama Makavi Kogali posjetio Zavod za školstvo. On je na sastanku sa direktorom Rešadom Sijarićem i njegovim saradnicima – pomoćnicima direktora i načelnicima odsjeka Zavoda, razmjenio informacije o tekućim inicijativama i programima u oblasti unapređenja kvaliteta obrazovanja.

Kogali je izrazio zadovoljstvo napredovanjem reformskih procesa, kao i uvjerenje da će se saradnja Unicefa Crna Gora,  Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete u zajednički prepoznatim prioritetnim oblastima uspješno nastaviti.

Ugovor sa Oracle kompanijom: OBUKA ZA 300 NASTAVNIKA IZ CRNOGORSKIH ŠKOLA

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i generalni direktor kompanije Oracle Srbija i Crna Gora Vladimir Knežević potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete Ugovor, kojim je predviđeno da se po programu Oracle Akademije obuči 300 nastavnika crnogorskih škola i pruži podrška za obuku 3.000 učenika u pripremi za uspješne IT karijere. Oracle je jedna od najvećih svjetskih kompanija u oblasti kompjuterskih tehnologija.

DOGOVORENE TRI DONACIJE TIKA

Turska  agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA investiraće u 2018. godini u školsku opremu i infrastrukturu nekoliko školskih objekata, dogovoreno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i pomenute Agencije.

Zavod za školstvo: PROGRAM HOSPITACIJE ZA NASTAVNIKE NJEMAČKOG JEZIKA

U okviru Inicijative „Škole: Partneri za budućnost“ realizuje se program hospitacije za nastavnike njemačkog jezika, za koji se mogu prijaviti i nastavnici iz Crne Gore.  Ova program podržavaju Konferencija ministara za kulturu SR Njemačke, Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke i Pedagoška služba za razmjenu SR Njemačke.

Ozvaničen početak projekta “Dan umjetničkog obrazovanja”: BESPLATNE POSJETE ZA 2.000 UČENIKA ZETSKOM DOMU I NARODNOM MUZEJU

Projektom “Dan umjetničkog obrazovanja” predviđeno je da 2.000 učenika iz 10 crnogorskih škola u pet opština − Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Bar i Berane, tokom ovog polugodišta imaju organizovane, besplatne posjete Zetskom domu na Cetinju, u kome će se za njih igrati predstave, kao i Narodnom muzeju na Cetinju. Jer, kako je poručeno na njegovom današjem otvaranju, ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu, naš način da damo doprinos čuvanju njihove duše.

ODRŽANA NAUČNA TRIBINA „KLJUČNE KOMPETENCIJE ZA BUDUĆNOST MLADIH GENERACIJA“

Na naučnoj tribini „Ključne kompetencije za budućnost mladih generacija“, koja je održana u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici, predavač je bio prof. dr Aleksandar Baucal, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje predaje predmete Psihologija i Psihologija obrazovanja.

Pages

Back to Top