dijaspora

PRIPREMLJEN NACRT NOVOG ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Održana je posljednja sjednica Radne grupe za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Radna grupa je usvojila Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima i okončala sve aktivnosti na izradi teksta Nacrta zakona.

Bačko Dobro Polje: ORGANIZOVANA PRVA RADIONICA ZA DJECU „TAMO ĐE JE SRCE – TU JE DOM“

Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Durmitor“ iz Bačkog Dobrog Polja u Srbiji pokrenulo je realizaciju projekta – radionice za pod nazivom „Tamo đe je srce – tu je dom“ za djecu naših iseljenika uzrasta od šest do 14 godina, čiju inicijativu je podržao Generalni konzulat Crne Gore u Sremskim Karlovcima.

U VRŠCU OSNOVANO UDRUŽENJE CRNOGORACA „MAJSKA ZORA”

U sali Gradske kuće u Vršcu održana je osnivačka sjednica Udruženja Crnogoraca „Majska zora“ , koje ima za cilj promovisanje, zaštitu i očuvanje interesa crnogorske zajednice u tom dijelu Srbije. Udruženje, takođe, ima za cilj promociju kulturnih i etičkih vrijednosti crnogorskog naroda u cjelini.

U SLOVENAČKOM GRADU KRANJU ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“

Crnogorsko društvo „Morača“ Kranj organizovalo je manifestaciju „Crnogorsko veče“ sa kulturnim programom i druženjem, koje je održano u kulturnom domu na Kokrici u slovenačkom gradu Kranju.

Predsjednik Društva Čedo Đukanović otvorio je manifestaciju i prigodnim govorom pozdravio prisutne, te ih potom upoznao sa programskim aktivnostima ovog udruženja. Takođe, zvanicama su se obratili i ambasador Crne Gore u Sloveniji Vujica Lazović, kao i predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić.

U KULI ODRŽANO „CRNOGORSKO VEČE“

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Kula nedavno je održano „Crnogorsko veče“. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su KUD „Njegoš“ Lovćenac, ženska pjevačka grupa „Bjelasica“ – Sivac, te guslari iz Beograda, Vrbasa i Kule.

Nakon toga, priređeno je zabavno veče uz učešće Branke Šćepanović i Miloja Bubanje.

Događaju je prisustvovao generalni konzul Miodrag Kankaraš, predsjednik Nacionalnog savjeta Miodrag Becić, kao i predstavnici više udruženja Crnogoraca i zavičajnih udruženja u Srbiji.

ODRŽAN SASTANAK TURSKIH INVESTITORA PORIJEKLOM S BALKANA I PREDSTAVNIKA DIJASPORE CRNE GORE U TURSKOJ

U Turskoj je održan sastanak između predsjednika Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavije ‒ Crne Gore u Turskoj Bedrija Güla Mukovića i turskih investitora porijeklom sa Balkana, u cilju razmatranja mogućnosti ulaganja u Crnu Goru. Pomenuti investitori su članovi udruženja „Istanbul-Balkan iş Adamlari Derneği“, na čelu sa Mehmetom Odžakli.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima ulaganja u oblasti turizma, zdravstva, obrazovanja, građevine i tekstilne industrije.

USKORO U LOVĆENCU SMOTRA RECITATORA NA CRNOGORSKOM JEZIKU ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu 15. decembra održaće se Druga pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku, koja će okupiti 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju pet vojvođanskih opština. Na Smotri će biti recitovana djela istaknutih crnogorskih književnika.

U PERUU ODRŽAN PRVI PERUANSKO-CRNOGORSKI FESTIVAL

Crnogorska zajednica Perua, koja okuplja naše iseljenike u ovoj južnoameričkoj državi, organizovala je prvi Peruansko-crnogorski festival 26. novembra 2017. godine.

Na festivalu je predstavljena gastronomska ponuda Crne Gore, od tipičnih crnogorskih specijaliteta, proje, kačamaka, žita, do peruanskih prepoznatljivih jela.

Takođe, predstavljen je i bibiliografski materijal o Crnoj Gori kojim raspolaže počasni konzul u Peruu, a koji je posebno privukao pažnju posjetilaca.

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO UDRUŽENJA „LUKSEMBURG – CRNA GORA“

Na izbornoj skupštini Udruženja „Luksemburg – Crna Gora“, koja je nedavno održana u gradu Esch-Alzette, izabrani su novi članovi Upravnog odbora, kao i predsjednik Skupštine udruženja, sa mandatom od dvije godine.

Za predsjednika Skupštine izabran je Halil Agović, predsjednik Upravnog odbora u narednom periodu će biti Asad Ajdarpašić, dok je za potpredsjednika izabran Rafet Kozar. Dužnost generalnog sekretara, kao i u prethodnom sazivu odbora, obavljaće Fetija Kalač.

Pages

Back to Top