POČELI SISTEMATSKI PREGLEDI ZA BUDUĆE PRVAKE

Sistematski pregledi za upis budućih prvaka počeli su juče u svim savjetovalištima Doma zdravlja Podgorica, a roditelji od medicinske sestre izabranog pedijatra njihovog djeteta mogu dobiti slobodan termin.

Kako je portalu Udruženju Roditelji objasnila načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Paša Divanović, sistematski pregledi se zakazuju direktno kod medicinskih sestara, a ne preko call centra, da bi mogle da adekvatno rasporede djecu.

Ove godine se u osnovnu školu upisuju djeca rođena 2012. godine, a upis u škole počinje 1. aprila. Do tada će sve škole u Crnoj Gori dobiti od lokalnih uprava spiskove djece koja treba da od naredne školske godine da budu njihovi đaci. Lokalnim upravama ovih dana Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavlja podatke o prebivalištu, a u skladu sa izmijenjenim Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i normom koja se odnosi na teritorijalni princip koji je od ove godine obavezan pri definisanu spiskova prvaka.

Uz sistematski pregled, djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije (vakcinom protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški).

Na zakazani pregled je neophodno dovesti dijete i donijeti njegovu zdravstvenu knjižicu.

Izvor: roditelji.me

Back to Top