„POKOJNIK“ I „DEKAMERON“ U NIŠU

Predstava „Pokojnik“ koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin, biće izvedena u petak, 8. septembra, na četvrtom Festivalu drame i pozorišta „Teatar na raskršću“, koji je počeo 4. i trajaće do 10. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Predstava je nastala u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, a glumačku postavu čine: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Na festivalu u Nišu biće izvedeno šest takmičarskih i jedna revijalna predstava, za čiji odabir se pobrinuo selektor doc. mr Spasoje Ž. Milovanović. Pored „Pokojnika“ u takmičarskoj selekciji nalaze se i predstave: „Magbet“ Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića u produkciji beogradskog Narodnog pozorišta, „Škrtac“, prema drami „Tvrdica“ Žan Baptista Poklena Molijera rediteljke Dore Ružđak-Podolski, u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, „Noćna frajla“ Aleksandra Popovića, u režiji Branislava Mićunovića, u produkciji niškog Narodnog pozorišta, „Gospođica“ prema noveli Iva Andrića, u režiji Đurđe Tešić i dramatizaciji Vanje Ejdus, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Lepa Vida“ Staše Prah, u režiji Marjana Nećaka, koja je koprodukcija Gledališča Koper – Teatra Kapodistrija i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

Posljednje večeri festivala najboljima će biti uručene nagrade, a publika će moći da pogleda nišku premijeru predstave „Dekameron“ Đovanija Bokača u režiji Dejana Projkovskog, nastalu u koprodukciji JU Gradskog pozorišta Podgorica, Festivala „Barski ljetopis“ (Crna Gora) i Narodnog pozorišta Niš.

Izvor: Pobjeda

Back to Top