„KRST SA PETOKRAKOM“ ŠIROM CRNE GORE

Predstava „Krst sa petokrakom“, koju je prema tekstu tekstu Velizara Radonjića na scenu postavio Zoran Rakočević, biće u narednom periodu izvedena na scenama širom Crne Gore.

Prvo će u srijedu, 6. marta biti izvedena Cetinju (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ u okviru Dana nezavisne scene), a već sljedećeg dana, u četvrtak, 7. marta, moći će da je pogleda publika u CZK Tivat. Predstava će biti odigrana 14. marta u Nikšićkom pozorišu, a martovsku mini turneju završava 15. marta u Danilovgradu.

U pitanju je pretposljednja produkcija Korifej teatra, koja je nastala po savremenom dramskom tekstu, a predstava se izvodi u znak sjećanja na Gorana Bulajića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, prijatelja i velikog podržavaoca ove trupe.

Glumačku podjelu čine: Đorđije Tatić, Katarina Krek/Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student 3. godine Glume na FDU Cetinje, red. prof. Branislav Mićunović).

Radonjićev tekst jedan je od tri izdvojena na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine, a ono što je Rakočevića privuklo i sugerisalo da bi moglo da se inscenira jeste priča o političkom pervertitstvu.

„Ovo je priča o društvu koje je do te mjere izgubilo ljudsko dostojanstvo da ne može svijet da posmatra bez kroz oči uskih političkih interesa. Konkretno, ovdje se radi o smrti djeda, gdje se porodica okuplja, djeca i unučad dogovaraju sahranu, ali je to suštinski dogovor o kampanji, budući da su izbori za 10 dana. Sve se to pretvara u jurnjavu za plijenom, za nekoga sitnijim, za nekog krupnijim. Svakako, u pitanju je storija o široj familiji koja je po pitanju porodičnosti disfunkcionalna, jer su na različitom stranama. Do te mjere su izgubili kompas i dostojanstvo, da se u jednom momentu dogovaraju da otkazuju sahranu, samo da bi privukli više pažnje i bili veći u očima onih koji ih trebaju“, navode iz Korifej teatra.

N. N.

Back to Top