Škola „Vasa Pavić“: PETAR BALABAN JEDAN OD NAJBOLJIH MLADIH HARMONIKAŠA SVIJETA

Nakon pobjeda na Međunarodnim takmičenjima u regionu, Petar Balaban, učenik III razreda srednje škole Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, u klasi prof. Miroslava Ilića, osvaja sjajne rezultate na nedavno održanim najvećim svjetskim harmonikaškim takmičenjima.

Na prestižnom takmičenju Coupe Mondiale, u kategoriji juniora, Balaban je zauzeo 4. mjesto.

Coupe Mondiale je vodeće međunarodno takmičenje za najbolje svjetske izvođače na harmonici. Ovaj prestižni muzički događaj održava se 76. put pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije harmonikaša (Confederation Internationale des Accordeonistes), ove godine u Bjeljini, BiH.

„Naš učenik Petar Balaban nastupio je u juniorskoj selekciji u kojoj se takmiče učenici do 18 godina. Takmičenje se odvijalo u dvije etape, a u ovoj kategoriji nastupilo je 26 harmonikaša iz 15 zemalja svijeta (Kina, Rusija, Italija, Srbija, Portugal, Kazahstan, Litvanija, Finska, Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska i Crna Gora)“, saopštili su iz Škole.

Ovaj uspjeh je još značajniji jer je ovo prvi put da Crna Gora ima predstavnika u navedenoj kategoriji.

Na kultnom takmičenju za harmonikaše, 48° Premio Internazionale della Fisarmonica „Citta di Castelfidardo“, Petar je osvojio 2. mjesto. U kategoriji je nastupilo 14 učesnika iz 11 zemalja svijeta. Takmičare je ocjenjivao osmočlani žiri svjetskog renomea.

„Ponosni smo na Petra i njegovog profesora Miroslava Ilića i zahvalni jer je naša škola harmonike u svjetskom vrhu. Snimci nastupa sa takmičenja slušaće se i analizirati širom svijeta“, dodaju iz Škole.

N. N.

Back to Top