ZUNS na Sajmu knjiga: PROMOVISANA KNJIGA „ZAŠTO (BAŠ) ČITANJE“ VESNE PAVIĆEVIĆ

Trećeg dana Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici predstavljeno je još jedno novo izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica. Riječ je o knjizi  „Zašto (baš) čitanje“ Vesne  Pavićević, o kojoj su, pored autorke, govorile i Anđa Backović, Kristina Mihailović i Nađa Durković.

Autorka Vesna Pavićević istakla je da je ona strastveni čitalac i da je to prenijela na svoje dijete.

„Ovo je u pravom smislu biblioteka za roditelje, sam naslov nam ukazuje na popularni način obraćanja roditeljima. Knjiga se sastoji od savjeta koji pomažu roditeljima u vaspitanju i obrazovanju svoje djece, bez obzira na uzrast. Čitanje je beskrajna priča, dobri čitalac bolje gleda na svijet i čitalac je sam po sebi složena ličnost. Čitalačka pismenost je početak svega, i čitanje nam pomaže da na vrijeme shvatimo ozbiljnost knjige“, naglasila je ona.

Kristina  Mihailović je kazala da ova knjiga predstavlja biblioteku za odrasle, te da je ona i njoj samoj pomogla svojim savjetima. Dodala je, takođe, da djeca vole dobru priču, ali i da roditeljima treba motivacija.

Nađa Durković je ukazala na to da emocije kod djece ne treba da se potiskuju, već da su one sastavni dio života, a književnost je život.

„Knjiga nosi predivan moto, a to je: 'Dijete postaje čitalac u krilu roditelja'“, navela je ona.

Anđa Backović ukazala je na činjenicu da rapidno pada nivo pismenosti ,,koja proizilazi iz lošijeg i manjeg čitanja”.

Knjiga „Zašto (baš) čitanje“ prvo je izdanje novopokrenute ZUNS-ove biblioteke „Vodič“. Za dizajn je bila zadužena Slađana Bajić Bogdanović, dok se za kreativne fotografije pobrinuo Siniša Radulović.

Back to Top