Prezentacija digitalnog sadržaja e-lektire „Crvenkapa“: PODRŠKA UČENICIMA U UČENJU

U hotelu „Hilton“ u Podgorici održana je prezentacija digitalnog sadržaja e-lektire „Crvenkapa“ o kojoj su govorili mr Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica (ZUNS), Marina Matijević, načelnica odjeljenja za ICT u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Aleksandar Dlabač, izvršni direktor firme „Kodelab“, Sreten Lutovac, profesor psihologije u Gimnaziji „Panto Mališić“ u Beranama, i Radule Novović, glavni urednik u ZUNS-u.

Novović je kazao da je ovo prvi sadržaj koji Zavod promoviše iz domena digitalizacije obrazovnih sadržaja. „Riječ je o važnoj novini za ZUNS kao izdavačku kuću, ali i za cjelokupni vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori, jer digitalizacija je dio naše svakodnevice, što kao imperativ nameće obavezu pred sve subjekte vaspitanja i obrazovanja da tu činjenicu uvaže i na tom planu rade“, rekao je on.

„Uvažavajući zahtjeve vremena u kojem živimo i činjenicu da naša djeca intenzivno koriste moderne tehnologije, odlučili smo da digitalizujemo određeni broj lektira, primjereno djeci tog uzrasta u skladu sa didaktičko-medotičkim pravilima“, dodao je Novović.

Aleksandra Hajduković je govorila o toku realizacije e-lektire „Crvenkapa“ i o budućim planovima ZUNS-a u vezi sa digitalizacijom sadržaja.

„Svjesni smo da se radi o kompleksnoj materiji i smatramo da imamo kapaciteta da realizujemo aktivnosti koje smo planirarali. One proističu iz Strategije digitalizacije obrazovanja do 2027. godine, kojom su definisane obaveze institucija obrazovanja u tom procesu. Saglasno tome, ZUNS je preuzeo nekoliko obaveza u okviru kojih je i izrada digitalnih sadržaja, koji će biti dopuna štampanom udžbeniku. U tom domenu planirano je da Zavod uradi sadržaje iz domena elektronskih lektira, sajber bezbjednosti i sadržaj namijenjen djeci sa posebnim obrazovnim potrebama“, navela je Hajduković.

Kada je riječ o lektirama, ove godine digitalno će biti obrađene „Pinkio“, „Doživljaji mačka Toše“ i „Crvenkapa“. Oni će biti dostupni na sajtu ZUNS-a i platformi Digitalna škola Ministarstva prosvjete, nauke i inovacvija.

Marina Matijević je istakla važnost infrastrukture i resursa za učenje, te da na platformi Digitalna škola postoji niz aplikacija koje služe za onlajn učenje i kolaboraciju svih aktera u obrazovanju. „Ali ono čemu želimo poseban akcenat da stavimo je razvoj digitalnog sadržaja, jer mnogi imaju najveći uticaj na sam kvalitet obrazovanja i  na nivo znanja koji učenik može da postigne. Ovo je jako značajan iskorak ZUNS-a, jer je veoma zahtjevan posao koji su uradili“, ocijenila je Matijević.

Crvenkapu je digitalno uobličila firma „Kodelab“, čiji je izvršni direktor Dlabač govorio o tome kako je radio tim stručnjaka dizajnera, ilustratora, lingvista, defektologa, te programera.

„Bilo je izazovno napraviti lektiru za prvake, koji još ne znaju da čitaju. Dodatnu vrijednost ovog sadržaja čine osam zabavnih igara za djecu uz koje oni mogu da provjere koliko su naučili iz ove lektire“, naglasio je Dlabač.    

Lutovac je ukazao na značaj digitalizacije obrazovnih sadržaja i njihov uticaju na nastavni proces. On je rekao da bi digitalni sadržaji trebalo da budu samo podrška učenicima u smislu dopune određenih strategija u učenju koje primjenjuju. U svakom slučaju da doprinesu da taj proces učenja bude kvalitetan.

„Danas se često govori o prenaglašavanju upotrebe digitalnih tehnologija, ali i da je to karakteristika vremana u kojem živimo. Audio i video materijalima možemo da podržimo nastavni proces. Ovi digitlni sadržaji su osmišljeni da budu podrška učenicima u učenju i usklađeni su sa njihovim uzrastom. Koncipirani su tako da stimulišu učenike na samostalno učenje i interesantni su za njih“, zaključio je Lutovac.  

O. Đ.     

Back to Top