Treći Internacionalni sajam knjiga u Podgorici PROMOVISANA KNJIGA MILORADA NIKČEVIĆA „METODIČKE I METODOLOŠKE KNJIŽEVNO-PROBLEMSKE STUDIJE“

„Knjiga „Metodičke i metodološke književno-problemske studije“ prof. dr Milorada Nikčevića predstavlja književni model u realizaciji sadržaja nastave književnosti, te je, prema tome, namijenjena prvenstveno učenicima i studentima, kojima može biti dobra smjernica za sticanje kompetencija iz ove oblasti. Namijenjena je i nastavnicima koji žele da prate i kod učenika razvijaju kritičko mišljenje u tretiranju savremene problematike, kazala je urednica ovog izdanja Ana Bojović na  promociji ove studije na Internacionalnom sajmu u Podgorici. Knjigu je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica u okviru Nastavno-pedagoške biblioteke, u okviru koje se objavljuju djela koja bi trebalo da obezbijede usavršavanje i modernizaciju rada u školama.

Ona je istakla da u ovoj studiji mogu uživati i svi oni kojima je književnost ljubav, koji žele da svoj doživljaj nekog djela upotpune novim stavovima. Dakle, inovacija, kreativnost, kritičko mišljenje – to je ono što profesor Nikčević predstavlja kao imperativ u recepciji književnosti!

„Ishodi proučavanja jednog književnog djela prvenstveno se temelje na povezivanju teorije i prakse. Tradicionalne metode kao osnovno polazište u interpretaciji nekog književnog djela sve više  korespondiraju s novim, inovativni pristupima, a njihov pluralizam svakako vodi kvalitetnom tumačenju, odnosno razrješavanju problema koje to djelo nudi“, istakla je Bojovićeva.

Knjiga se sastoji iz tri cjeline: Problemsko-teorijske ekspozicije, Problemsko-interpretativne ekspozicije i Problemsko-estetičke ekspozicije.

„Svojom knjigom, utoliko vrednijom iz razloga deficita metodičke i metodološke literature na našim prostorima, Milorad Nikčević dokazuje da pravilnim izborom metodičkih postupaka rad na djelu postaje daleko plodotvorniji i svrsishodniji a nastavnik je manje izložen improvizaciji i dato vrijeme iskorišćava na racionalan način, nagalsila je dr Sofija Kalezić.

Ona je ocijenila da knjiga spada u naučno primijenjene  publikacije koja na principima metodičke, metodološke, književno-teorijske, problemsko-stvaralačke i estetsko-recepcijske teorije rasvjetljavaju neka ključna mjesta i novije aspekte iz književno-kulturne tradicije. 

Back to Top