ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA OBILJEŽIO SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA: CIO SVIJET U KNJIZI

avod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica (ZUNS) obilježio je Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, književnim programom nazvanim „Cio svijet u knjizi“, koji je održan sinoć u knjižari u Ulici Novaka Miloševa 36 u Podgorici.

U programu su učestvovali zaposleni u ZUNS-u Nađa Durković, savjetnica direktorke za izdavaštvo i urednica izdanja, Miloš Lekić, saradnik za autorsko i srodna prava, Biljana Miranović, Nadica Vukčević, Radiša Šćekić i Jadranka Đerković,  urednici izdanja. Koliko je knjiga drago društvo, koliko je čitanje zdravo govorile su Snežana Radusinović i Sandra Pajović, novinarke RTCG.

Podršku u organizovanju aktivnosti ZUNS-a pružila je  Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Jadranka Đerković, koja je osmislila ovaj program, podsjetila je da je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) 1995. godine na generalnoj konferenciji u Parizu donijela odluku o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava kako bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava.    

„Veza između ovog datuma i knjiga datira iz 1923. godine kada su katalonski knjižari odlučili da odaju počast Servantesu, koji je umro na taj dan, a 23. april smatra se datumom smrti Viljema Šekspira i ujedno predstavlja univerzalni omaž svim knjigama i piscima. Ovo je prilika da se podsjetimo značaja koji knjige, kao otjelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za dijeljenjem znanja imaju u našem životu. Oni koji vole da čitaju naročito cijene mjesta poput knjižara i biblioteka, gdje sate mogu provesti u čitanju. Što čitaoce navodi na toliku predanost pisanoj riječi? Glavni razlog za to jeste konstatacija da se cio svijet nalazi u knjizi“, poručila je Đerković.

Istorija pisane riječi ujedno je istorija čovječanstva, a knjige kao njen čuvar i produkt imaju veliku ulogu kako u ličnom ispunjenju, tako i u društvenim promjenama. Izvor su informacija, znanja i ideja, predstavljaju sponu kojom se prenose poruke kroz vrijeme i na taj način povezuju generacije širom svijeta. ZUNS je dugi niz godina mjesto gdje nastaju knjige iz oblasti obrazovanja, nauke, vaspitanja i kulture Crne Gore i šire. O tome je govorila Nađa Durković.

Miloš Lekić se osvrnuo na zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. On je, uz ostalo, podsjetio da su osnovna pitnja iz oblasti autorskih prava označena Bernskom konvencijom 1886. godine. Veliku zaslugu za internacionalizaciju autorskih prava imao je Viktor Igo. Bio je učesnik u stvaranju prvog međunarodnog akta o zaštiti autorskih prava.

Šćekić se, iz ugla psihologa, osvrnuo na važnost čitanja i zašto je ono dobro za mentalno zdravlje svakog pojedinca.

U okviru književnog programa predstavljeno je nekoliko izdanja ZUNS-a, a u muzičkom dijelu programa učestvovali su Nikola Martinović i Martin Jovović.

O. Đ.  

 

 

 

Back to Top