Uručenje Oktoiha

Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, 17. januara uručen je Oktoih, najveće državno priznanje iz oblasti obrazovanja.

Obrazloženje žirija: „ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA − Podgorica osnovan je kao samostalna institucija 1995. godine. Do tada, u sastavu Republičkog zavoda za unapređivanje školstva, od 1973. godine, postojalo je Odjeljenje za izdavanje udžbenika i udžbeničke literature.

Najveći profesionalni izazov pred kojim se Zavod našao je period od 2004. do 2010. godine. To je period intenzivne primjene reformskih procesa u vaspitno-obrazovni sistem Crne Gore. Ova ustanova je u tom periodu samostalno obezbijedila kompletnu udžbeničku literature na maternjem i albanskom jeziku za devetogodišnju osnovnu školu i opštu gimnaziju. To je opus od preko 500 naslova i to je po prvi put u istoriji crnogorskog školstva da imamo udžbeničku produkciju iz svoje kuće. Do 2004. godine za potrebe obrazovanja Crna Gora je sa strane obezbjeđivala 90% udžbenika za gimnaziju i 60% udžbenika za osnovnu školu.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva osim ove izdavačke plodnosti, pokazao je i profesionalnu svijest o tome da udžbenici predstavljaju kulturnu potporu jedne države i da predstavljaju standarde intelektualnog rada. Timovi autora, dizajnera, ilustratora, pod rukovodstvom urednika Zavoda, osmislili su moderne koncepte sadržaja, kao i likovni identitet crnogorskih udžbenika. Promjene u nastavnim programima iziskivale su radikalnu promjenu organizacije nastave. Vodeći računa o tome, posebno mjesto u produkciji Zavoda našli su priručnici za nastavnike za sve nastavne predmete. Njih su uradili kvalitetni metodičari i praktičari, što je dobar put za podsticaj razvoja savremene metodike nastave u Crnoj Gori.

Pored osnovne izdavačke djelatnosti, Zavod je razvijao i nove biblioteke, po kojima je postao prepoznatljiv. Tu su: biblioteka istoriografskih djela o Crnoj Gori, nastavno-pedagoška biblioteka, biblioteka koja olakšava rad u inkluzivnom obrazovanju i najmlađa biblioteka Zublja, koja promoviše originalno književno stvaralaštvo za djecu i mlade. Svi planovi i vizije Zavoda idu u smjeru modernizacije i forme i sadržaja postojećih udžbenika. Zavod intenzivno prati dinamične promjene u načinima učenja i pristupima informacijama u savremenom obrazovanju. Trenutno se osmišljavaju elektronske udžbeničke forme u skladu sa zahtjevima savremene nastave.“

Back to Top