Ulcinj: PROMOVISANA KNJIGA ZAVODA ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA PODGORICA „DEGË E TRUNGUT TË URTË“

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica organizovao je sinoć u saradnji sa Centrom za kulturu u Ulcinju, u Gradskoj biblioteci, promociju knjige književnika Hajra Ulćinakua „Grana mudrog stabla“ („Degë e trungut të urtë“). Riječ je o antologiji proze i poezije albanskih autora koji žive u Crnoj Gori.

Prisutne je pozdravila direktorica gradske biblioteke Ardita Rama, a o knjizi su govorili recenzenti dr Hadži Šabani i profesorica književnosti u Ulcinju Sahiba Hodža, kao i Dimitrov Popović, urednik izdanja, i autor Ulćinaku.

Hadži Šabani je ukazao na početke i dostignuća albanske književnosti u Crnoj Gori, koja je sa eminentnim predstavnicima, kao što su Esad Mekuli, Redžep Ćosja, Zuvdija Hodžić, kao i Mehmet Kraja, Basri Čaprići, Hajro Ulćinaku i Nol Beriša, Aslan Biša i Ibrahim Berjaši, pjesnici Hadži Šabani i Anton Gojcaj, te Fran Camaj i drugi, uspjela da se razvije u kvantitetu i kvalitetu.

On je istakao da ovo izdanje ima veliku vrijednost za škole na albanskom jeziku.

 „Ova knjiga je posvećena djeci i mladima, tj. učenicima osnovnih i srednjih škola, a jedan od ciljeva je da se ublaži  nedostatak  književnih tekstova domaćih albanskih autora za albanske učenike u Crnoj Gori. Naime, nastavnim programom predviđeno je da oko 20 odsto časova bude posvećeno autorima iz sredine u kojoj đaci žive“, istakao je on, i dodao da Ministarstvo prosvjete i obrazovne institucije treba da prihvate da ova knjiga postane dio udžbenika.

„Ovo je jedna od knjiga  koja treba da omogući da albanski đaci uče o stvaralaštvu i kulturi svog naroda kao i njihovi vršnjaci u ovoj zemlji“, naglasio je Šabani.

Recenzentkinja Sahibe Hodža, profesorica albanskog jezika i književnosti, zahvalila je autoru Ulćinakuu i uredniku Popoviću, kao i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica što su objavili ovako dobru knjigu i ocijenila da su albanski pisci u Crnoj Gori koji su uvršteni u ovu antologiju, istaknute ličnosti u ovim krajevima, na Balkanu i šire.

„Svoja djela posvetili su svim vremenima i uzrastima, imajući kao glavni motiv djecu, voljenu domovinu i iskustva iz djetinjstva. Oni osjećaju i doživljavaju svaki dio prirode svoje zemlje i duha njenog naroda“, istakla je ona.

Hodža je naglasila da knjiga „Grana mudrog stabla“ omogućava da čitaoci prvi put upoznaju albanske književnike iz Crne Gore, koji žive ili su živjeli tu, ali i one koji rade i djeluju van svoje domovine, „nikada ne zaboravljajući zavičaj, iskustva iz detinjstva, korijene svojih predaka razgranate na mnogim prostorima, ali istog korijena“.

Urednik Dimitrov Popović govorio je o pripremanju ove knjige, koja je urađena na predlog NS Albanaca u Crnoj Gori, u skladu savremenim zahtjevima.

Autor Hajro Ulćinaku je ukazao na svoju ranu želju da napravi ovakvu antologiju, što je postigao zahvaljujući razumijevanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. On se zahvalio direktorki Aleksandri Hajduković, glavnom uredniku Radulu Novoviću i uredniku knjige Dimitrovu Popoviću, kao i prisutnima na promociji.

Na kraju prezentacije, knjiga je podijeljeni autorima koji su predstavljeni u antologiji i ostalim gostima.

Lj. V.

 

 

Back to Top