U ZAVODU ZA ŠKOLSTVO ODRŽANA RADIONICA ZA NASTAVNIKE „MUZIČKI KORACI 4 U NASTAVNOM PROCESU“

U Zavodu za školstvo održana je radionica za nastavnike pod nazivom „Muzički koraci 4 u nastavnom procesu“. Nastavnicima Solfeđa u muzičkim školama predstavljen je udžbenik za IV razred osnovne muzičke škole „Muzički koraci 4“ i priručnik za nastavnike koje je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.

Moderatorka radionice, nadzornica Bojana Nenezić, izrazila je zadovoljstvo brojnim odzivom nastavnika i mogućnošću da im o nastanku udžbenika govore same autorke i urednica izdanja.

Prisutnima se obratila v. d. direktorice Zavoda za školstvo Zoja Bojanić-Lalović, koja je, pored ostalog, izrazila zadovoljstvo što je bila dio tima Zavoda za udžbenike kada se krenulo u izazov kreiranja udžbeničke literature iz oblasti muzike i poželjela prisutnima uspješan rad.

„Na nivou Zavoda za školstvo svakodnevno promišljamo nove mogućnosti i trudimo se da poboljšamo položaj kako nastavnika, rukovodilaca, tako i umjetničkih škola uopšte. Prepoznali smo izazove i kada je riječ o zakonskim okvirima. Upravo smo u tom smislu i osmislili jedan akt kojim ćemo predložiti da se obavezno mijenja i Zakon o umjetničkim školama, pravilnici o upisu, da se usaglase sa pravilnicima koji se tiču osnovnih škola. Jedan od izazova je i pedagoška dokumentacija, na kojoj se takođe dugo nije radilo“, navela je ona.

Urednica Nadica Vukčević istakla je kako je u zadnjih nekoliko godina Zavod izdao izvjestan broj udžbenika za muzičke škole: Muzičke korake 1, 2, 3 i 4 udžbenike i priručnike za nastavnike za prva četiri razreda osnovne muzičke škole  i dva udžbenika za srednje muzičke škole – Solfeđo za I i II razred i Harmonija sa harmonskom analizom za II i III razred.

„U Zavodu za udžbenike prepoznat je značaj umjetnosti, koja je prema mom mišljenju neopravdano zapostavljena u obrazovnom sistemu. Kontinuiranim radom na obrazovanju iz oblasti umjetnosti utičemo na formiranje ukusa, opšte kulture; olakšavamo učenicima i vama nastavnicima rad u učionici, podržavamo proces učenja muzičke umjetnosti“, naglasila je ona.

Urednica je pobrojala i ostala izdanja za muzičku umjetnost za osnovne škole: Muzička čarolija 1, 2 i 3 i Muzičke kulture od četvrtog do devetog razreda; Muzička umjetnost za I ili II razred gimnazije i Muzika – moj jezik, udžbenik za III razred gimnazije, dopuna maturskog standarda.

Da se o muzičkoj umjetnosti razmišlja i kad je u pitanju vanudžbenička literatura govori podatak da je Zavod objavio knjigu u okviru  biblioteke „Vodič“, pod nazivom „Muzika i mi“, koja je namijenjena široj publici. Akcenat je na muzikoterapiji, na tome kako muzika utiče na zdravlje uopšte. Nedavno je izdata i zbirka narodnih pjesama iz Crne Gore, koje je odabrao i za troglasni dječji ili ženski hor priredio kompozitor Žarko Mirković.  

Urednica Vukčević je iskoristila priliku da pozove nastavnike ‒ buduće autore, recenzente, prijatelje udžbenika na aktivnu saradnju i kaže da je važno da se, u vrijeme čestih javnih kritika na račun udžbenika, „podsjetimo svi koji posredno ili neposredno radimo sa udžbenicima – i šta je udžbenik i koja je njegova uloga“.  

„Primarna uloga udžbenika jeste razvojno-formativna, ne isključivo transmisivna – prenošenje znanja nije dovoljno samo po sebi, važan je proces učenja, misaoni put. Uloga udžbenika jeste da olakšava proces učenja i nadam se da je ovaj udžbenik u tome u velikoj mjeri uspio, da je podržao ostvarivanje zacrtanih ishoda učenja“, napomenula je ona.

Govoreći o izvanrednoj saradnji sa autorskim timom, Vukčević je podsjetila da su autorke udžbenika – Vedrana Marković, Andrea Ćoso-Pamer i Andrijana Vučetić-Obadović s velikim entuzijazmom prišle autorskom poslu, same radile notne tekstove, svoje stvaralačke potencijale iskoristile za ogroman broj samostalnih vježbi, pjesama, notnih priloga i slično.

Govoreći o procesu nastanka udžbenika uopšte i konkretno, udžbenika Muzički koraci 4, a u namjeri da ohrabri potencijalne autore udžbenika, obavijestila  je nastavnike da Zavod upravo ovih dana raspisuje konkurs za udžbenike za prva tri razreda osnovne škole.

Vedrana Marković, koautorka udžbenika i priručnika, govorila je o procesu nastanka udžbenika, timskoj podjeli rada.

„Sve vas kolege želim da ohrabrim da se upustite u avanturu pisanja udžbenika, imajući u vidu da je to jedan predivan put stvaranja i kreativnosti, u osmišljavanje nečega što ostavlja dubok trag iza nas“, kazala je ona, dodajući: „Nekada je institucionalni stav bio da muzička umjetnost nije toliko važna. Sad se to, na sreću, promijenilo, tako da imamo dobru saradnju i sa Zavodom za školstvo, i sa Zavodom za udžbenike. U pitanju su dvije nezaobilazne institucije, koje autorskom timu daju podršku, odnosno temelj za realizaciju onoga što želi.“

U drugom dijelu radionice, čija je tema bila „Kako koristiti udžbenik?“, Vedrana Marković govorila je o radu na sadržaju iz oblasti melodike, Andrea Ćoso-Pamer o radu na sadržaju iz oblasti ritma, dok se Andrijana Vučetić-Obadović osvrnula na rad na sadržaju iz oblasti teorije muzike.

N. N.

 

Back to Top