U KNJIŽARI ZAVODA ZA UDŽBENIKE PROMOVISANA KNJIGA „ZELENA KRAVA“ JELENE VUKIĆ

Sinoć je u prepunoj knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Podgorici održana promocija knjige „Zelena krava“ autorke Jelene Vukić, jednog od pobjedničkih naslova na prošlogodišnjem konkursu za vanudžbeničku literaturu.

Ilustratorka izdanja Marijana Simonović pričala je o svom iskustvu rada na ovoj knjizi namijenjenoj djeci i mladima.

„Ovo je za mene posebna prilika i veliko zadovoljstvo da se upravo u Zavodu, a time i na velikoj sceni, predstavim ovako lijepom i vrijednom knjigom za djecu. Rijetka je čast i privilegija sarađivati sa tako divnom autorkom kakva je Jelena Vukić. Nije bilo teško oživjeti sve te likove, pošto su oni u samom tekstu već bili odlično okarakterisani. Čim sam dobila materijal, znala sam na koji ću ga način pretočiti u ilustracije“, naglasila je ona.

Pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović istakla je kako joj je bila čast biti članica žirija koji je donio odluku o nagrađivanju „Zelene krave“.

„Izborom ove knjige u kategoriji literature za djecu, te zbirke poezije 'Podzemne vode' Radomana Čečovića u kategoriji za odrasle, pokazali smo da smo se opredijelili za zaista kvalitetne rukopise. A izabrali smo ih upravo jer smo i te kako imali šta izabrati. Ovim konkursom Zavod za udžbenike jača svoj status nukleusa ovdašnje izdavačke djelatnosti, i kada je u pitanju književnost za djecu, ali i za odrasle. Kad je riječ o 'Zelenoj kravi', imamo djelo veoma sofisticiranog izraza. Bez napadne pedagogije i unaprijed fiksiranih etičkih pravila, ovi stihovi nude vedre slike raznoraznih životnih situacija. Prizvuk naravoučenija na kraju svake poeme samo je prirodni podsjetnik na sve te situacije u kojima se možemo naći, a koje će, zavisno od našeg ponašanja, u neku ruku biti opredjeljujuće za naše stavove prema drugima“, kazala je ona.

Prisutnima se obratila i univerzitetska profesorica i pjesnikinja Svetlana Kalezić-Radonjić, autorka predgovora za knjigu „Zelena krava“.

„Ovo nije samo knjiga za djecu, nego i za odrasle. Posebna je prije svega po tome što ćete u ovim pjesmama uvijek pronaći i neki događaj, pa će držati pažnju i najmlađima, iako je u poetskoj formi. Ovdje imamo spoj različitih književnih rodova, što podsjeća na život sam, jer svi mi nekako u svojim životima imamo dramu, imamo razne događaje, a imamo i osjećanja povodom svega toga“, navela je ona, dodajući: „Poseban kvalitet ove knjige jeste vedrina, što je i poseban kvalitet dječjeg svijeta. Vedrina, koju najčešće ispoljavaju djeca, predstavlja protivtežu onom osjećanju tragizma na koji smo mi odrasli navikli u svakodnevnom životu. Još jedan od kvaliteta ove izuzetne knjige ogleda se u odustajanju od nekih tradicionalnih pouka na koje smo navikli u književnosti. Pouke koje se ovdje pojavljuju izuzetno su atipične, zato što vas uče da posmatrate život šire od onoga čemu su vas dosad možda učile pjesme, priče i dramski tekstovi.“

Profesorica Svetlana Jovetić-Koprivica, takođe članica konkursnog žirija, kazala je da se od svake pjesme iz „Zelene krave“ može napraviti vrhunski crtani film.

„U tome je njena magija. Ova knjiga je svojevrsni poziv u svijet magije: 'Uzmi me i hajde da idemo zajedno u avanturu.' Jelena umije da svojim stihovima i motivima zadrži pažnju djeteta, jer su izuzetno dinamični, sve vrca od razigranosti. Vjerujem da se svako od nas rađa s nekom vrstom lirskog identiteta, te je to još jedan razlog zbog kojeg će ritam ovih pjesama i te kako odgovarati svim čitalačkim uzrastima“, istakla je ona.

Na kraju večeri obratila se i autorka, koja je izrazila oduševljenje zbog činjenice da su „Zelenu kravu“ za kratko vrijeme zavoljeli mnogi čitaoci.

„Nadam se da će ova knjiga, prije svega, izazvati osmijeh na licu svima koji je budu čitali. Inspiraciju za knjigu tražila sam u najobičnijim, svakodnevnim stvarima. Time želim da djeci približim stvaralački proces, da ga donekle demistifikujem. Time što je krava zelena, željela sam da poručim da smo svi mi međusobno drugačiji, ali da se svaka vrsta razlikovanja može ublažiti kada imaš prijatelja, ili bilo koju vrstu ljubavi. Nadam se da će svi u ovoj knjizi naći ponešto za sebe, uprkos različitom doživljaju svijeta“, zaključila je ona.

Književno veče uveličale su učenice OŠ „Oktoih“ Hristina i Nikolina Čelebić, koje su recitovale stihove iz „Zelene krave“, te mlada flautistkinja Jelena Jovanović iz muzičke škole „Vasa Pavić“.

N. N.

Back to Top