U GALERIJI „RISTO STIJOVIĆ“ PROMOVISANA PUBLIKACIJA „RIMSKI GRAD DOKLEJA

U okviru festivala Dani nauke i inovacija, u podgoričkoj galeriji „Risto Stijović“ održna je promocija publikacije „Rimski grad Dokleja“. Riječ je o izdanju namijenjenom starijim osnovcima i srednjoškolcima, koje su priredili saradnici Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i Istituto di scienze del patrimonio culturale CNR u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva ‒ Podgorica i Glavnim gradom.

Publikacija je, inače, prvo izdanje biblioteke Eppur Patrimonium, nove edicije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, kojom će ova kuća nastojati zainteresovati učenike za kulturno nasljeđe Crne Gore, ukazati im na njegov značaj i pomoći da razviju osjećaj za proučavanje kulturne baštine i brigu o njoj.

Na promociji su govorile ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, ambasadorka Republike Italije Nj. E. Andreina Marsella, v. d. direktorice Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Aleksandra Hajduković, dr Lucia Alberti iz rimskog instituta Istituto di scienze del patrimonio culturale  CNR, dok je moderatorka bila dr Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta UCG.

Ministarka Šćepanović istakla je kako je počastvovana što se jedna ovako važna knjiga promoviše upravo u okviru Dana nauke i inovacija.

„Posebno sam zadovoljna što je jedna publikacija za djecu, za naše najmlađe čitaoce, izašla kao jedan od rezultata ovog projekta. Radi se o projektu od velike važnosti, pa smo i mi iz Ministarstva, odnosno Univerziteta Crne Gore, ponosni što je to jedini takav projekat iz oblasti humanističkih nauka koji je realizovan s velikim uspjehom. Zahvaljujem Zavodu za udžbenike što je omogućio da knjiga izađe, a biće prilike da se upoznamo i sa ostalim rezultatima ovog projekta u vidu aplikacija za virtuelne ture i tome slično“, naglasila je ona.

Ambasadorka Marsella kazala je da je značaj ovog projekta, između ostalog, i u tome što, zahvaljujući jeziku kojim je knjiga napisana, mladi dobijaju priliku da saznaju mnogo o jednom važnom dijelu istorije Crne Gore.

„Upravo ovaj projekat pokazuje veliku važnost koju ima saradnja crnogorskog ministarstva nauke i italijanskog ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje. Nedavno je, kao potvrda tih odnosa, potpisan drugi dio sporazuma koji će stupiti na snagu 2023. godine. Ova knjiga je samo dokaz da je uspješno postavljen temelj buduće saradnje“, istakla je ona.

Ispred Zavoda kao izdavača govorila je v. d. direktorice Aleksandra Hajduković, koja je ukazala da ova ustanova, kad god je u prilici, objavljuje knjige iz oblasti vanudžbeničke literature, „kojima želimo dati doprinos promociji i osvjetljavanju važnih tema iz nauke, kulture i umjetnosti“.

„Knjiga koju večeras predstavljamo po mnogo čemu je izuzetna. Na njoj je radio tim uglednih stručnjaka, stvorivši djelo koje će biti korisno ne samo sadašnjim, nego i budućim proučavaocima Duklje, a naravno i učenicima koji u okviru redovne nastave izučavaju ovaj lokalitet, koji je po mnogo čemu jedan od najzačajnijih u istoriji ovog dijela Balkana“, navela je ona.

Prisutnima se obratila i Lucia Alberti iz Istituto di scienze del patrimonio culturale.

„Mi u CNR smo areholozi i radimo tako što počinjemo da primjenjujemo nove tehnologije na arheološkim nalazištima, što je bio slučaj i kod ovog projekta“, kazala je ona, dodajući: „Naš tim čine razni eksperti i svi oni željeli su da iskoriste svoje znanje kod istraživanja Duklje.“

Autorski tim publikacije „Rimski grad Dokleja“ sastavljen je od istoričara, arheologa, istoričara umjetnosti, fizičara i arhitekata, a čine ga: Tatjana Koprivica, Lučia Alberti, Olga Pelcer-Vujačić, Karla Sfameni, Marilena Kocolino, Bruna di Palma, Frančeska Kolozi, Slavko Burzanović, Paskvale Merola, Maja Gori, Ivan Laković. Ilustracije je uradio Dejan Batrićević, knjigu su grafički oblikovali Dejan Batrićević i Suzana Pajović, dok su recenzenti prof. dr Ilija Lalošević i dr Dejan Gazivoda.

N. N.

 

Back to Top