Sajam knjiga i obrazovanja: ZAVOD ZA UDŽBENIKE NAGRAĐEN ZA UNAPREĐENJE DJEČJEG IZDAVAŠTVA

Na 15. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica osvojio je nagradu za unapređenje dječjeg izdavaštva.

Nagradu je zavrijedila knjiga „Tri priče“ Umberta Eka i Euđenija Karmija, što je prvo izdanje nove Zavodove biblioteke pod nazivom „Mostovi“. Riječ je o rijetkom i vrijednom izdanju koje se sastoji od tri knjige, koje će, kako se ističe i u obrazloženju žirija, slijediti djela renomiranih autora svjetske književnosti.

Prema riječima Nađe Durković, urednice ove knjige, u Zavodu su posebno ponosni na nagradu u kategoriji koja je veoma značajna u izdavačkoj misiji.

„To je bogato ilustrovana publikacija namijenjena djeci, prvi put objavljena na srodnim jezicima regiona. Umberto Eko je našoj javnosti, ne samo crnogorskoj, već i široj regionalnoj, uglavnom poznat kao semiotičar i autor izuzetnih romana. Malo je poznato da je napisao tri knjige koje pripadaju korpusu književnosti za djecu ('General i bomba', 'Tri kosmonauta', 'Gnomi sa planete Gnu'), koje do sada nijesu prevedene ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije. Dakle, pod nazivom 'Tri priče', Zavod je objavio tri pomenuta djela. Radi se o vrijednom izdanju koje je ujedinilo dva stvaraoca – Umberta Eka, jednog od najznačajnijih književnika postmodernizma i Euđenija Karmija (autora ilustracija za knjigu), jednog od najvažnijih predstavnika italijanskog apstrakcionizma“, naglašava Durković, ističući da je knjigu prevela dr Svetlana Kalezić-Radonjić.

Intenzivan sajamski život Zavod za udžbenike nastaviće na predstojećem Internacionalnom sajmu knjiga, koji će se u periodu od 6. do 10 oktobra održati u podgoričkoj Bemax areni.

N. N.

Back to Top