PROMOVISANA ZBIRKA PRIPREMNIH TESTOVA S RJEŠENJIMA ZA EKSTERNU PROVJERU ZNANJA IZ PREDMETA CRNOGORSKI – SRPSKI, BOSANSKI, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST NA KRAJU OSNOVNE ŠKOLE

Zbirka pripremnih testova s rješenjima za eksternu provjeru znanja iz predmeta Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost na kraju osnovne škole, autorke mr Jelene Gošović-Perović, koju je Zavod za udženike i nastavna sredstva ‒ Podgorica objavio krajem prošle godine, biće veoma korisna učenicima i pomoći će im da se uspješnije pripreme za tu provjeru znanja, ali i za nastavak školovanja, istaknuto je na promociji ove knjige u Podgorici.

Kako je u uvodnom izlaganja istakla urednica izdanja i moderatorka večeri Biljana Miranović, izdavanjem zbirki testova u čijoj su osnovi razvoj čitalačke i matematičke pismenosti, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva nastoji da  učenicima i učenicama omogući da koriste i primijene znanje i vještine za rješavanje zadataka i problema.

Ona je podsjetila da je Zavod ranije objavio Zbirku testova za provjeru znanja iz matematike za učenike viših razreda osnovne škole. Ovom zbirkom obuhvaćeno je gradivo od V do IX razreda, a svi zadaci su postupno i detaljno riješeni, a mnogi su dodatno pojašnjeni grafičkim ilustracijama...

 „Namjera naše izdavačke kuće jeste da se ove zbirke testova koriste u učionici i van nje, kao dio svakodnevnog učenja i podučavanja. Nije nam namjera ʼvježbanje testaʼ, već izlaganje učenika i učenica različitim resursima učenja kako bi proširi svoja iskustva učenja. Da bi učenici i učenice riješili zadatak  važno je da znaju koja znanja i vještine su im potrebne da bi ih riješili“, istakla je urednica Miranović.

Recenzentkinja Vera Mićunović, inače profesorica crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u OŠ „Olga Golović“ u Nikšiću,  ocijenila je da  Zbirka nudi velike mogućnosti. Kako je  kazala, autorka je uspješno i vješto uskladila njen sadržaj sa važećim predmetnim programom za osnovnu školu u domenu razrade sadržaja, ispunjavajući standarde koji se odnose na psihološke karakteristike, zahtjeve iz didaktičko-metodičke oblasti, kao i jezičko-stilske osobenosti udžbeničke literature.

Ona je navela da svaki od 15 testova sadrži zadatak posvećen pisanju sastava i 19 zadataka iz ostalih oblasti, ukupno 300 model zadataka planiranih prema šemi testova s eksterne provjere znanja.

„Mnogo je pitanja različitih po formi i nivou zahtjevnosti, odnosno složenosti zahtjeva i obuhvataju se osnovni, srednji i napredni nivo. To će doprinijeti održavanju pažnje učenika i dodatno ih motivisati za rad. Pored manjeg broja pitanja zatvorenog tipa u kojima su ponuđeni odgovori i traži se prepoznavanje tačnog, čime se angažuje samo pamćenje, Zbirka sadrži veliki broj pitanja i zadataka koji mogu angažovati više misaone procese učenika, zadataka koji traže razumijevanje, analizu, argumentaciju, kao i kreativnost u stvaranju novog teksta i primjenu naučenog“, kazala je recenzentkinja Mićunović.

Prema njenim riječima, ponuđeni materijal omogućava širu i dublju analizu umjetničkih u neumjetničkih tekstova i mimo ponuđenih zadataka koji će doprinijeti kompletnoj pripremi za testiranje i omogućiti trajnija znanja pred odlazak i srednju školu.

„Ova zbirka če pomoći učenicima da uvježbaju, prodube svoje znanje, razvijaju jezičku kulturu i sistematizuju gradivo savladano u osnovnoj školi, pripremajući se eksternu provjeru znanja i dalje obrazovanje“, zaključila je ona.

Profesorica crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ Jelena Vojinović ocijenila je da je u ovom nastavnom matreijalu ponuđena dobra sistematizacija gradiva sa odličnim primjerima i tekstovima, bilo da se radi o umjetničkim ili neumjetničkim. 

„Zadaci u ovoj zbirci su postavljeni tako da se na njih može odgovoriti korišćenjem znanja, vještina i sposobnosti, a ne pogađanjem. Zahtjevi kod sastava su krajnje pokretački, inspirativni. To je ono što učenicima treba da bi došli do ideje“, istakla je ona, i dodala, da su djeca kojoj je davala da odrade ovakve testove bila zainteresovana i oduševljena spoznajom da se osim zadataka u ovoj zbirci nalaze i slike u boji, razni neumjetnički tekstovi iz koji su mnogo saznali o istoriji, dalekim zemljama i njihovim običajima, kao i samom stanovništvu.

„Ova zbirka posebno može koristiti kolegama koji tek počinju da rade. Do sada su testove za eksternu provjeru znanja učenici pretežno preuzimali sa sajta Ispitnog centra, i bilo je potrebno osveženje ovog tipa“, zaključila je profesorica Vojinović.

Na promociji su govorili i učenik Filip Nikić i učenica Anđela Đikanović iz OŠ „Vladimir Nazor“ u Podgorici Oni su veoma pozitivno ocijenili ovaj nastavni materijal.

„Zbirka nam pomaže da se dobro pripremimo, ne samo za eksternu provjeru znanja već i dalje školovanje. Veoma sam oduševljen  raznovrsnošću zadataka koje sadrži. Mnogo mi se dopalo što su na kraju data rješenja koja nam omogućavaju da provjerimo svoje znanje“, ocijenio je učenik Nikić, dodajući da je već uradio 13 testova.

 „Dok sam vježbala zadatke shvatila sam koliko je ova zbirka značajna i može da pomogne učenicima da se lakše pripreme za eksternu provjeru znanja, a time i sigurniji upis u srednju školu. Kroz 15 testova ponuđeni su nam zadaci različite težine iz oblasti koje smo učili  u osnovnoj školi. Dok sam radila test za testom bila sam podstaknuta da se vratim na staro gradivo. Posebno su mi bile zanimljive ilustracije, fotografije, te lijep dizajn ove zbirke. Likovni materijali su mi pomogli u izradi zadataka i podstakli na razmišljanje. Na kraja testova zadata je tema za sastav sa zahtjevima koji mnogo pomažu u pisanju“, kazala je je Anđela Đikanović.

Autorka mr Jelena Gošović-Perović je naglasila da joj je podsticaj za pripremu ove zbirke bila želja da nešto uradi za svoje i đake drugih škola. Kako je navela, dešava se da učenik koji ima peticu  u školi dobije četvorku na eksternoj proveri znanja iako to nije prava slika njegovog znanja.

Ona je ocijenila da je rad na ovom materijalu u saradnji sa uredničkim timom i recenzentkinjama i recenzentima bio temeljan i istrajan. Svaki zadatak je pažljivo osmišljavan.

Lj. V.

 

Back to Top