POVODOM SVJETSKOG DANA POEZIJE NA DAR - ČAS POEZIJE!

Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica organizuje 21. marta u svojoj knjižari u  Ulici Novaka Miloševa br. 36 u 19 sati poetsko veče Na dar – Čas poezije!, povodom Svjetskog dana poezije.

Zavod za udžbenike se tako pridružuje brojnim institucijama širom svijeta koje obilježavaju Svjetski dan poezije, 21. mart.  U programu će učestvovati  Svetlana Kalezić-Radonjić, profesorka književnosti za djecu i omladinu,  Jelena Martinović-Bogojević, autorka zbirke „Doći ću iz šume čak“, Dragiša L. Jovović, autor zbirke „Poetska bašta“, kao i učenici osnovnih škola iz Podgorice. Đaci će čitati i recitovati stihove iz knjiga pomenutih stvaralaca, kao i knjiga „Žab'ilijada“ Bosiljke Pušić,  „Balšine pjesme“ Branka Banjevića  i  „Iščašene bajke“ Dragana Radulovića.

Poseban akcenat programa stavljen je na poeziju za djecu, jer zrno ljubavi prema poeziji upravo počinje da klija u djetinjstvu.

Svjetski dan poezije proglasio je Unesko 1999. godine. Jedan od glavnih ciljeva obilježavanja ovog datuma je da se promoviše čitanje i pisanje, objavljivanje i proučavanje poezije u jezičkim zajednicama širom svijeta. Ovim se takođe želi ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umjetnosti, kao i vratiti tradicija recitovanja. Možda i najvažnije od svega,  jeste da se  skrene pažnja medijima da poeziju ne marginalizuju, već da počnu da je promovišu, kao jedan od mogućih načina da društvo u cjelini vrati i potvrdi svoj identitet.

O. Đ.

Back to Top