NA SAJMU KNJIGA PROMOVISAN ROMAN „VUČJI URLIK“AGA APOLONIJA

U okviru 8. Internacionalnog sajma knjiga, u novootvorenoj Podgoričkoj knjižari/čitaonici, koja je dio Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, promovisan je roman „Vučji urlik“ istaknutog kosovskog pisca Aga Apolonija.

Riječ je o novom izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, objavljenom u biblioteci Mostovi.

Prisutnima se prvo obratio Dimitrov Popović, urednik za izdanja na albanskom jeziku u Zavodu za udžbenike, koji je predstavio biografiju autora Apolonija, „budući da crnogorska čitalačka javnost dosad nije imala priliku da se upozna s njegovim radom“.

„Roman 'Vučji urlik' je u Prištini objavljen 2013. godine, a na crnogorski jezik preveo ga je, po mom mišljenju odlično, naš sugrađanin Danilo Brajović“, napomenuo je on.

U razgovoru s moderatorkom večeri, urednicom izdanja Biljanom Miranović, Ag Apoloni je istakao kako nije u pitanju tipski roman, već se može shvatiti kao spoj rzličitih žanrova i pristupa književnosti.

„To je takođe i igra s različitim dijalektima, ali i sa rječnikom autora, što je iskorišćeno da se postigne određeni umjetnički efekat. Na taj način upućuje se poziv za dvije vrste čitalaca – onog elitnog, odnosno narodnog čitaoca“, kazao je on, dodajući: „Ovdje je iskorišćena tehnika autorefleksije, jedna od najšešćih tehnika od osamdesetih pa naovamo. To je način da se refletkuje sami autor, da navodi na tragove, ne otkrivajući sve svoje tajne. Zato roman ostavlja taj utisak fragmentiranoga djela. A pošto se već 40 godina govori o međužanrovskoj književnosti, podrazumijeva se da ni ovaj roman nije mogao biti ravna linija.“

Na pitanje šta je bio osnovni motiv ovog romana, kosovski pisac naglasio je da književnosti ovih prostora imaju u svom fokusu nacionalnost.

„U vrsti književnosti koju sugeriše Herman Hese, umjetničkim djelima bez savremenog poimanja identiteta teško je da opstanu. Zato mislim da sve naše, balkanske književnosti, treba malo da 'ohlade krv' i da se više bave humanim, nego nacionalnim idejama“, napomenuo je Apoloni.

Roman „Vučji urlik“ može se naći u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica. Na crnogorskom izdanju, osim Miranović i Brajovića, radili su i Dragan Batrićević (lektura), Jasmina Radunović (korektura), Nikola Knežević (grafičko oblikovanje), Bojana Bogavac (dizajn) i Dajana Vukčević (tehnička urednica).

N. N.

 

 

Back to Top