NA SAJMU KNJIGA PREDSTAVLJENE „IŠČAŠENE BAJKE“ DRAGANA RADULOVIĆA

Prvi program ovogodišnjeg, 8. Internacionalnog sajma knjiga, koji se održava u Bemax Areni, bio je posvećen predstavljanju knjige „Iščašene bajke“ Dragana Radulovića, kultnog stvaraoca za djecu i mlade.

O izdanju koje su zajednički objavili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i Fondacija „Dragan Radulović, govorile su sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović, urednica knjige Nađa Durković i Svetlana Kalezić-Radonjić, koja je adaptirala istoimene emisije za štampano izdanje.

Izrazivši zadovoljstvo što je promocija veoma posjećena, Ana Medigović je ocijenila da je Internacionalni sajam počeo na najbolji mogući način.

„Dragan Radulović, u čiju čast smo pokrenuli festival i osnovali nagradu, ostao nam je svima u divnom sjećanju, kako njegovim savremenicima, tako i novim generacijama. Njegovo ukupno stvaralaštvo danas je jednako aktuelno kao i nekad. A pošto duhovni razvoj djece ima ishodište u pročitanim knjigama, smatrali smo da je ovaj zajednički projekat samo pokazatelj kako treba sarađivati na dobrobit djece“, istakla je ona.

Nađa Durković je svoje obraćanje počela pitanjem odraslim posjetiocima, po kojem je Radulović bio prepoznatljiv: „jeste li stvarno dostigli onaj ideal da ste veliki kao kad ste bili mali?“

„Dragan Radulović je zastupljen u čitankama od 1. do 6. razreda. Kanonski pisci se u predmetnom programu za osnovnu školu pojavljuju tek u 7. ili 8. razredu, ali ja potpuno stojim iza tvrdnje da je Radulović kanonski pisac za djecu u Crnoj Gori i da u svakodnevnoj nastavi niko neće preskočiti njegove pjesme. U ovoj knjizi možete naći poznate likove iz priča za djecu, ali u malo drugačijim situacijama. Riječ je o kultnim emisijama koje su na ovaj način pretočene u papirnu formu i postale dostupne mladim čitaocima“ naglasila je ona, te podsjetila da Zavod za udžbenike u okviru biblioteke „Zublja“ objavljuje originalna književna djela za djecu i mlade.

Prisutnima se putem video bima obratila i Svetlana Kalezić-Radonjić.

„'Iščašene bajke' zapravo su modernizovana verzija bajki koje svi jako dobro poznajete. Ove bajke su vrlo zanimljive zato što predstavljaju kombinaciju tri književna roda – pjesme, priče i drame. One se ne dešavaju u neko davno vrijeme, nego u moderno doba, u XX vijeku, i ambijent je potpuno gradski, sa svim onim što je obilježje savremenosti. Doduše, ta savremenost nije baš onakva kakva je vaša, ali ćete naći ono što je bilo karakteristično za djetinjstvo vaših roditelja. Zato je ovo divna prilika da, čitajući 'Iščašene bajke', porazgovarate sa svojim roditeljima o tome kakvo je bilo njihovo djetinjstvo, kako su provodili dane, šta ih je najviše zanimalo i tome slično“, kazala je ona.

Promociju je vodila Lana Prnjat, a svojim nastupom uveličali su ga Dječji hor „Zvjezdice“, te mališani iz školice „Ekipica“ koji su izveli kratku dramsku igru.

N. N.

Back to Top