NA FILOZOFSKOM FAKULTETU PREDSTAVLJEN ČASOPIS „VASPITANJE I OBRAZOVANJE“

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću održana je prezentacija časopisa „Vaspitanje i obrazovanje“, koji objavljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, a koji kontinuirano izlazi još od 1975. godine.

Riječ je o jedinom časopisu za pedagošku teoriju i praksu u Crnoj Gori, u kojem radove publikuje veliki broj istaknutih prosvjetnih i naučnih radnika iz zemlje i regiona.

Na prezentaciji se u ime izdavača obratila mr Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike.

„Časopis je osnovao Republički zavod za unapređivanje školstva, a posljednjih dvadeset godina izdavač je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Činjenica da smo izdavači časopisa 'Vaspitanje i obrazovanje' za nas predstavlja čast, ali i obavezu. Drago nam je da obezbjeđujemo sve neophodne preduslove za pripremanje i izlaženje lista, a tako će biti i ubuduće“, kazala je ona, te najavila da će iduće godine biti proslavljeno pola vijeka „Vaspitanja i obrazovanja“.

Urednica časopisa Ana Bojović istakla je kako tim koji danas stoji iza ove publikacije „nastoji da nastavi put koji su trasirali naši prethodnici“.

„Zato pokušavamo da na adekvatan način približimo kolegama različite oblasti u kojima je ostvaren bilo kakav napredak, pa makar to bile oblasti kojima se pristupa na slične ili potpuno različite načine. U našem adresaru za distribuciju nalaze se sve predškolske ustanove, osnovne, srednje stručne škole, gimnazije i fakulteti, biblioteke, centri za kulturu, domovi učenika i studenata, državne institucije, te ministarstva i zavodi na teritoriji Crne Gore. U pitanju su svi oni koji treba da budu informisani, da uče ili sarađaju s nama. Putujemo kroz vrijeme, kroz gradove i prostore, idemo po svojoj zemlji, ali idemo i prema zemljama u okruženju – prvenstveno prema kolegama“, naglasila je ona.

Prisutnima su se obratili i članovi redakcije časopisa „Vaspitanje i obrazovanje“: Radovan Damjanović, prof. dr Tatjana Novović i prof. dr Predrag Miranović.

„U pitanju je časopis koji je vremenom inaugurisan u vodeći ne samo na ovom našem prostoru, već i šire. I u nekadašnjoj državi nosio je glas kao jedan od najvažnijih. Održao se uprkos svim nezgodama i burama. Sputavale su ga krize, ali nije se narušila njegova dinamika. Zato on danas uživa ugled publikacije od posebnog, nacionalnog značaja“, naveo je Damjanović, dugogodišnji glavni urednik „Vaspitanja i obrazovanja“, te nekadašnji visoki funkcioner u resornom ministarstvu.

Prof. dr Tatjana Novović, dekanica Filozofskog fakulteta, ukazala je da joj je čast biti dio redakcije „Vaspitanja i obrazovanja“.

„Publikovanje radova u ovom časopisu svakako je još jedan od načina unapređenja našeg obrazovnog sistema. Kvalitativni iskorak koji se sve više primjećuje jeste sve češća pojava autora iz prakse. Oni doprinose jednom specifičnom pogledu iznutra, čime se ta ista praksa dodatno poboljšava. Takođe, dokaz je to da se njihov angažman ove vrste konačno prepoznaje u sistemu vrednovanja napredovanja u zvanja, što je snažan spoljašnji motivator“, istakla je ona.

Prema mišljenju prof. dr Predraga Miranovića, redovnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, od izuzetne je važnosti da domaći autori objavljuju svoje radove u časopisu ovog tipa.

„Ovaj časopis će da traje dok traju njegovi čitaoci. A čitalaca će biti dok bude interesantnih i kvalitetnih tekstova. A njih će, opet, biti ukoliko imamo dosta potencijalnih autora, pa smo u mogućnosti da proberemo. Stoga je važno da se autori, uz lične benefite, vode i altruizmom. Problem je što naš sistem ne stimuliše objavljivanje u nacionalnim časopisima. To rade velike države i stimulacija tog tipa trebalo bi da se desi i kod nas, a pogotovu bi trebalo da se u tom kontesktu razmisli o mjerilima o izbor u akademska znanja“, zaključio je on.

N. N.

Back to Top