Međunarodni dan učitelja: „PROSVJETNOM RADU“ PRIZNANJE FONDACIJE „UČITELJ“

Juče je u Danilovgradu, u organizaciji Fondacije „Učitelj“, svečano obilježen 5. oktobar – Međunarodni dan učitelja.

Tom prilikom uručene su i povelje za izuzetan doprinos vaspitanju i obrazovanju mladih generacija, i to: listu „Prosvjetni rad“, koji funkcioniše u okviru Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica, uglednim prosvjetarima Radmili Bogdanović i Radovanu Damjanoviću, te Mirjani Keković, direktorici OŠ „Vuko Jovović“.

Primajući priznanje, direktorica Zavoda Aleksandra Hajduković zahvalila je Fondaciji „Učitelj“ što je prepoznala napore koje „Prosvjetni rad“ već decenijama čini na planu afirmacije obrazovanja, nauke i kulture u Crnoj Gori.

„Za 'Prosvjetni rad' s punim pravom možemo reći da je svojevrsna arhiva razvoja Crne Gore, ne samo u segmentu obrazovanja, već u svim segmentima koji čine jedno savremeno društvo. Tokom svog rada ovaj list je dobio brojne nagrade, među kojima valja izdvojiti 'Oktoih' iz 1998. godine. Zavod za udžbenike je najveća izdavačka kuća u Crnoj Gori i samim tim predstavlja značajan stub u obrazovnom sistemu naše zemlje. Pored toga što smo fokusirani na produkciju udžbenika za osnovne i srednje škole, smatramo posebnom privilegijom što je već duži niz godina pod našim krovom i list 'Prosvjetni rad', kao i časopis 'Vaspitanje i obrazovanje'. Takođe, sa zadovoljstvom naglašavam kako smo u proteklom periodu obezbjeđivali zadovoljavajuće uslove za 'Prosvjetni rad', a to će u narednim godinama zasigurno rezultirati još kvalitetnijim izdanjima ovog lista“, naglasila je ona.

Član Upravnog odbora Fondacije „Učitelj“ Dragan Mitov Đurović, istaknuti novinar i publicista, zahvalio je Zavodu za udžbenike što je, „u eri digitalne tiranije“, uprkos svim izazovima sačuvao štampano izdanje „Prosvjetnog rada“.

„'Prosvjetni rad' je jedan od čuvara istorije crnogorskog školstva. Jedno vrijeme je ovaj list bio u krizi, a ja sam, u ime velikog broja onih koji poštuju 'Prosvjetni rad' i njegovu redakciju, zahvalan što se nije u potpunosti prešlo na digitalizaciju i sve popularnije čitanje iz telefona. Zato je naša Fondacija odlučila da, uz posebno poštovanje, upravo listu 'Prosvjetni rad' dodijeli ovo priznanje, uz nadu da će još dugo biti jedan od oslonaca crnogorskog obrazovanja“, istakao je on.

Događaj su uveličali učenici Lazar Saveljić i Lara Bečanović, recitujući pjesme ,,Kari Šabanovi“ Lesa Ivanovića i ,,Pismo učiteljici“ Vita Nikolića. Ceremoniji dodjele priznanja prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježje Spomenik učitelju, koje se nalazi na platou između OŠ „Vuko Jovović“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“.

N. N.

Back to Top