Donatorska akcija povodom Svjetskog dana knjige

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. april) Zavod za udžbenike i nastavna sredstva organizovao je vrijednu donatorsku akciju.

Naime, tog dana su njegovi predstavnici poklonili pojedina ZUNS-ova izdanja podgoričkoj OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, zatim OŠ „Mahmut Lekić“ u Tuzima, te ulcinjskim osnovnim školama „Maršal Tito“ i „Boško Strugar“.

Školama u Tuzima i Ulcinju donirani su udžbenici „Crnogorski jezik kao nematernji“ za I, II, IV, VI i VII razred, dok su za OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ opredijeljeni naslovi:  „Poteškoće u čitanju i pisanju“ (Dragan Bogojević, Anita Marić i Nikoleta Đurović), „Podrška darovitim i talentovanim učenicima“ (Nevenka Jovanović i Radmila Bajković), „Priče iz davnina“ (Ivana Brlić Mažuranić), „Robinzon Kruso“ (Danijel Defo), „Doživljaji mačka Toše“ (Branko Ćopić), „Tom Sojer“ (Mark Tven) i „Izbor iz crnogorske književnosti“.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, 1995. godine u Parizu. Odabran je 23. april, jer je na taj dan umro veliki španski pisac Migel de Servantes. Sem toga, 23. april uzima se i kao datum godišnjice rođenja i smrti Vilijema Šekspira.

Svjetski dan knjige i autorskih prava ustanovljen je radi promocije čitanja, izdavaštva i autorskih prava, pa se različitim manifestacijama obilježava širom svijeta.

Back to Top