ŽIVKO ANDRIJAŠEVIĆ I PRINC NIKOLA PETROVIĆ URUČILI MINISTRU ŠEHOVIĆU SERIJAL O CRNOGORSKOJ ISTORIJI

Predsjednici fondacija “Sveti Petar Cetinjski” i “Petrović Njegoš” i dr Živko Andrijašević i  princ Nikola Petrović uručili su ministru prosvjete dr Damiru Šehoviću poklon − serijal o crnogorskoj istoriji 18. i 19. vijeka. Serijal se sastoji od osam epizoda a scenario je uradio Andrijašević.

Ovaj materijal Ministarstvo će dati crnogorskim školama, kako bi se učenici na interesantan način upoznali sa crnogorskom  istorijom.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici dvije fondacije, uključujući direktora Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” Mija Aleksića i glavnu producentkinju TVCG Aleksandru Vojvodić.

Ministar je ocijenio da su ovakvi i slični projekti način da se učenici kroz video formu, koja je bliska mladima, upoznaju sa istorijom, gradeći sopstveni identitet na znanju o državnom identitetu.

“Ovaj poklon će im pomoći da zaokruže znanje o novovjekovnoj crnogorskoj istoriji, jer će biti distribuiran školama i moći će se koristiti u osnovnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi, i to na način na koji nastavnici istorije procijene da je prikladan i koristan”, rekao je ministar.

Bilo je riječi i o nastavku saradnje Ministarstva prosvjete i dvije fondacije u okviru  izrade i prevođenja monografija o Crnoj Gori, kao i stipendiranja studenata.
Serijal je proizvod saradnje fondacije “Sveti Petar Cetinjski”, fondacije “Petrović Njegoš” i Televizije Crne Gore, a njegovo korišćenje u školama odobrio je Zavod za školstvo.

Lj. V.

Back to Top