ŠTAFETA SA „KLIMATSKOM“ PORUKOM PROLAZI SJUTRA KROZ CRNU GORU

Štafeta sa „klimatskom“ porukom u okviru trke „Ponestaje nam vremena“ („Running Out of Time“) prolazi sjutra kroz Crnu Goru na trasi dugačkoj oko 140 kilometara, saopšteno je iz Zavoda za školstvo.

Na toj trasi štafeta će obići tri eko-ustanove: OŠ „Radoje Čizmović“ u Ozrinićima − Nikšić, Gimnaziju „Petar I Petrović“ u Danilovgradu i OŠ „Vlado Milić“ u Podgorici kojoj će se pridružiti i eko-vrtić PPU „Bambino“.

Ova trka održava se od Glazgova u Škotskoj (domaćin COP26) do Šarm el Šeika u Egiptu (domaćin COP27) i najduža je neprekidna štafeta do sada (7.767 kilometara). Prolazi kroz 18 zemalja, uključujući i Crnu Goru. Počela je 30. septembra, nakon posebne ceremonije u okviru koje je „klimatska poruka“ u zapečaćenoj štafeti krenula na daleki put preko Starog kontinenta i Bliskog istoka, i završiće se 5. novembra, dan uoči početka samita COP2,7 koji će trajati do 18. novembra.

Lokalni partneri ovih aktivnosti u Crnoj Gori su Zavod za školstvo i NVO „EKOM“ koji su operateri četiri programa Fondacije za ekološku edukaciju u našoj zemlji: Eko-škole, Mladi eko-reporteri, Plava zastavica i Zeleni ključ.

Lj. V.

 

 

 

Back to Top