Škola „Sergije Stanić“: TAKMIČENJE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U RESTORANU „RADOVČE“

Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori je, u saradnji sa Školom za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i Udruženjem profesora italijanskog jezika, organizovala takmičenje osnovnih i srednjih škola u restoranu „Radovče”.

U takmičenju je učestvovalo devet škola. Ono je organizovano povodom treće sedmice italijanske kuhinje u svijetu. U takmičarskom dijelu večeri, učesnici/ce pokazivali/le su svoja znanja i vještine u pravljenju italijanskih jela. Učenici/ce srednjih škola nadmetali/e su se u pravljenju paste sa slaninom i paradajzom, dok su učenici/ce osnovnih škola spremali tri slatka specijaliteta. Učenici/ce su se predstavili/le veoma ukusnim i lijepo dekorisanim jelima, prema mišljenju većinskog dijela prisutnih. U sastavu žirija su bili predstavnici Ambasade: Maurizio Bensa, Damiano Rampini, Nikola Špadijer, predsjednik Udruženja italijanskih privrednika u Crnoj Gori, Katrina Berišaj, predsjednica Udruženja profesora italijanskog jezika, kao i učenik naše Više škole Kosta Radonjić.

Petočlani žiri je imao težak zadatak prilikom izbora najboljeg jela, koje se biralo na osnovu dvije kategorije: prema ukusu i izgledu. Gimnazija sa Cetinja osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola, dok je osnovna škola „Vladimir Nazor” pobijedila u kategoriji osnovnih škola.

Jovana Božović i Jelena Vulević, učenice trećeg razreda, smjera turistički/a tehničar/ka, prepoznate po svojim izvanrednim uspjesima, učestvovale su kao voditeljke programa na italijanskom i našem jeziku, dok su Slađana Ostojić i Milica Šebek predstavile školu prezentacijom na oba jezika. Učenici trećeg razreda, smjera tehničar/ka usluživanja, Milica Brković, Marko Maraš i Dimitrije Tošković su svojim vještinama u oblasti ugostiteljstva, ali i profesionalnošću, ostavili utisak na učesnike/ce. Program je trajao od 18h do 19h i imao je za cilj širenje italijanske kulture i uspostavljanje saradnje između Ambasade Republike Italije i škola u kojima se izučava italijanski jezik. Organizatorke programa bile su prof. Dragana Prorok Anđelić i Maria Teresa Albano.

Izvor: Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“

Back to Top