OSNOVNE ŠKOLE U CRNOJ GORI OBILJEŽILE MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

Osnovne škole u Crnoj Gori organizovale su povodom Međunarodnog dana  pismenosti različite aktivnosti.

U OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici ovaj važan datum obilježen je sloganom „Ostavi sve i čitaj!“. Tokom drugog časa, svi učenici ali i zaposleni u školi odvojili su vrijeme za čitanje, a svaki dio škole postao je kutak za uživanje u literaturi.

U ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi održana je radionica za nastavnike razredne nastave i crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti o čitalačkoj pismenosti. Ovu edukativnu aktivnost vodile su prof. dr Dušanka Popović sa Filološkog fakulteta u Nikšiću i Aleksandra Vešović, nadzornica u Zavodu za školstvo. One su nastavnicima govorile o značaju čitalačke pismenosti u savremenom dobu i razgovarale sa njima o iskustvu iz učionice, predlažući načine za unapređenje čitalačke pismenosti učenika.

U OŠ „Milija Nikčević“ u Nikšiću učenici su prisutnim drugarima u školskom holu ukazali na značaj i istorijat pismenosti na ovim prostorima. Oni su naglasili da se, u skladu sa razvojem modernog društva i potrebama savremenog čovjeka, tradicionalno shvatanje pismenosti danas proširuje i na oblast digitalne pismenosti.

Djeca različitih uzrasta izvela su uz pomoć nastavnica crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti kraće duhovite dijaloge koji su ilustrovali nesporazume do koji može doći ako ne obraćamo pažnju na jezik i njegova pravila. Takođe, grupa učenika uradila je i kreativne panoe.

U OŠ „Savo Pejanović“ u Podgorici Aktiv crnogorskog ‒ srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti  organizovao je za učenike IX-3 i VII-3  radionice   na časovima iz ovog predmeta na kojima su učenici istraživali različite vrste pismenosti i njihovu važnost. Đaci ostalih odjeljenja upoznati su sa podacima o broju nepismenih ljudi na svijetu i šta je potrebno uraditi da ta brojka bude smanjena.

U holu škole, pored panoa sa podacima vezanim za Međunarodni dan pismenosti, djeca su učestvovala u kvizu i rješavala jezičke nedoumice.

U OŠ „Maksim Gorki“ u Podgorici učenici IX-4 odjeljenja pripremili su sa nastavnikom Danilom Simićevićem prezentacije, stikere i panoe na kojima su izdvojili neke od pravopisnih i gramatičkih pravila..

Na početku časa nastavnik je predstavio istorijat obilježavanja ovog datuma, kao i savremene oblike pismenosti. Đaci su radili u grupama, istražujući jezičke aspekte poput tuđica, žargona i slenga.

Međunarodni dan pismenosti ustanovio je UNESCO radi promovisanja važnosti pismenosti u svim njenim oblicima.

Lj. V.

Back to Top