U MOJKOVCU ODRŽAN MEĐUNARODNI KAMP ZA MLADE

U Mojkovcu je održan dvodnevni edukativni kamp za mlade koji je ove godine okupio oko 30 učesnika iz Crne Gore i regiona, koji su razgovarali na brojne teme od značaja za mlade danas, od studiranja do zaposlenja.

Prvi dan kampa otvoren je panel diskusijom organizovanom povodom Međunarodnog dana mladih pod nazivom „Šta je mladima zaista važno?“ u kojoj su učestvovali Vladimir Obradović, državni sekretar Ministarstva sporta i mladih, Slađana Anđušić, sekretarka u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Podgorica, Jugoslav Radović, izvršni direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju, Saša Palibrk, savjetnik za medije i informisanje u Evropskoj kući i Kristina Janković, omladinska aktivistkinja.

Tokom ostalog dijela kampa, učesnici su imali priliku da učestvuju u radionicama koje su vodili priznati profesionalci u različitim oblastima: bezbjednost na internetu, omladinska participacija, održivi razvoj, asertivna poslovna komunikacija, finansijska pismenost, mobilnost mladih, kreativno preduzetništvo i slično. Održani su i kvizovi znanja, praktične radionice u prirodi na temu reciklaže i sortiranja otpada, ali i filmske večeri, sportsko takmičenje, itd.

„Ponosni smo što je EYCA eduko kamp sada već zaseban brend unutar EYCA programa za koji je zainteresovan ogroman broj mladih iz Crne Gore i regiona, a to nam dodatno potvrđuje i činjenica da je kamp poslužio kao inspiracija kolegama iz EYCA kancelarije u Belgiji da pokrenu sličnu inicijativu - Rural Youth Camp - za mlade iz različtih djelova Evrope. Povratne informacije o zadovoljstvu ovogodišnjih učesnika programom na kampu su potvrdile da smo izabrali sjajne teme koje mlade zaista interesuju, relevantne predavače od kojih mnogo mogu da nauče i da smo i ove godine nadmašili očekivanja svih učesnika”, izjavila je Ana Vukčević, projektna menadžerka projekta Evropska omladinska kartica (EYCA) u Crnoj Gori.

Dvodnevni događaj organizovao je tim NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori i Opštine Mojkovac. Ideja kampa jeste da promoviše one vještine i znanja koji su mladima potrebni da bi bili aktivni učesnici u donošenju odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, ali i da se na jednom mjestu okupe stručnjaci iz oblasti koje su trenutno najaktuelnije za pravilan i zdrav razvoj mladih.

Projekat u Crnoj Gori sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva sporta i mladih u ime Vlade Crne Gore.

O. Đ.

Back to Top