Ministarka Jakšić-Stojanović: PREDLOŽENO POVEĆANJE STUDENTSKIH STIPENDIJA I KREDITA

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je iniciralo Izmjene Zakona o visokom obrazovanju s ciljem povećanja, a ne smanjenja studentskih stipendija i kredita, kako se to pokušava predstaviti od strane pojedinih političkih aktera. Tako je predlogom Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija, predviđeno da iznos studentske stipendije sa 225 eura bude povećan na 300 eura, dok će iznos studentskih kredita čiji je dosadašnji iznos bio u rasponu od 112 do 161 eura iznositi od 150 do 214 eura, za šta su sredstva predviđena rebalansom budžeta.

Naime, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je uputilo Predlog Izmjena Zakona o visokom obrazovanju u sklopu izmjena seta zakona kojima bi se omogućila implementacija Programa ES2. Predložene izmjene su inicirane radi usaglašenosti Zakona o visokom obrazovanju s propisima kojima se reguliše minimalna zarada u Crnoj Gori, a čije uvećanje je predviđeno tim programom.

Predlažući zakonsko rješenje kojim će se visina naknade studentskih kredita i stipendija određivati odlukom Vlade Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore imaju prosperitetno razmišljanje koje ima za cilj da omogući jednostavniju izmjenu visine naknade studentskih kredita i stipendija, samo i isključivo u cilju njihovog uvećanja, a nikako umanjenja.

„Sigurni smo da će ova mjera, u kombinaciji s naknadom za stručno osposobljavanje, koja je povećana sa 450 na 600 eura mjesečno i minimalnom zaradom za visokoškolce za koju je planirano povećanje sa 450 na 800 eura, omogućiti stvaranje mnogo boljeg ambijenta za naše mlade ljude koji su naš najvredniji resurs.

Na ovaj način Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore nastavljaju da sprovode set mjera koje se odnose na unapređenje položaja mladih ljudi u našem društvu, u kontinuitetu ih podstičući i motivišući i kreirajući mnogo bolje uslove za njihov život i rad, jer upravo ti mladi ljudi, današnji studenti, predstavljaju ključni resurs daljeg razvoja Crne Gore kao prve naredne članice EU“, saopštila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

O. Đ.

Back to Top