NAGRAĐENE PJESME UČENIKA OŠ „ILIJA KIŠIĆ“ U KNJIZI ,,MLADOST PIŠE STIHOVE – 2024‟

Udruženje za kulturu Nova svjetlost iz Sarajeva nakon završenog literarnog konkursa na kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz regiona objavilo je zbirku pjesama pod naslovom ,,Mladost piše stihove – 2024“. U knjizi se našlo sedam mladih autora iz Crne Gore, od kojih je šestoro Novljana, iz OŠ „Ilija Kišić“ iz Zelenike.

Gošća i učesnica na promociji u Sarajevu bila je njihova mentorka Tamara Komar koja je razgovala sa glavnim i odgovornim urednikom knjige Ibrahimom Osmanbašićem pred brojnom publikom okupljenoj u Art kući sevdaha u Sarajevu.

U kategoriji osnovnih škola najbolji je Ignjatije Marić za pjesmu ,,Daj, odrasli svijete, budi jednom dijete“, čiji su naslov stihovi Dragana Radulovića, i Tatjana Vuković, čija pjesma „Aska i vuk“ na duhovit i alegoričan način pokreće neke vrlo ozbiljne teme koje se odnose na ljudsku prirodu. Bronzane diplome dobilo je četvoro učenika: Aleksa Radulović za pjesmu „Tihi heroji“, Marija Šarović („Djeca su ukras svijeta“), Milica Mirić („Miš je dobio grip“) i Tijana Goranović („Zamislite, djeco, jedno veliko more“). 

„Nema sumnje da je jezik poezije univerzalan i da mlade ljude zaokupljaju iste ili slične teme. Oni pišu u samoći tražeći svoj put, ne samo do samospoznaje, nego i do nas, vođeni plemenitom željom da iznesu i podijele emocije, saznanja, dileme, nedoumice, radosti, tuge, pa i tajne. Njima mnogo znači kada ih ima ko čuti, a da ne govorimo koliko im je značajno kada se njihove pjesme nađu u knjizi. Ali, da se držimo imena knjige 'Mladost piše stihove – 2024' i istaknemo nešto što posredno saznajemo – mladost koja piše, je mladost koja čita knjige. Nema pisanja bez čitanja“, poručila je Tamara Komar.

O. Đ.                                                                                                                                  

                                                                                                                                               

Back to Top