SARA MARKOVSKI IZ TIVTA NASTAVLJA DA POKLANJA

Četrnaestogodišnja Sara Markovski iz Tivta naredne tri godine biće članica Mreže zlatnih savjetnika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsmana. Promocijom dječijih prava počela se baviti sa četiri godine u okviru školice „Dječja prava, dječja slava“.

Na svom ličnom primjeru osjetila je kršenje dječijih prava na početku svog devetogodišnjeg školovanja i svakodnevno putuje u OŠ „Nikola Đurković“, ali nije posustala da doprinosi razvoju svijesti o važnosti poštovanja dječijih prava kako samostalno, tako i uz podršku estradnih umjetnika Sergeja Ćetkovića, Nine Petković, Andrijane Božović, Boža Bulatovića...

Pored poklona „Himne dječijih prava“ svoj djeci 2020. godine, Sara je ovih dana darom obradovala naše olimpijce koji  predstavljaju Crnu Goru u Parizu. Ona je autor teksta, za muziku je bio zadužen Momčilo Zeković Zeko, a aranžman je radio Senad Drešević. Prilikom snimanja spota vodila se promocijom dječijih prava, pa je u kratkom spotu napravila spoj sadašnjih a možda i budućih šampiona.

Skromna, kreativna, empatična djevojčica ne zaboravlja  ni humanitarne akcije o kojima ne želi da se priča u medijima, jer ističe „da ona voli da pomaže kad god je u prilici“. Nebrojeno puta pomogla je i ranjenim pticama i životinjama u nevolji. Imenovala je junake u „Edukativnom izdanju o Koroni“. Osmislila je saobraćajne znakove „Stop vršnjačkom nasilju“ koje je ilustrovao Željko Radonjić, a koji su bili zaštitni znak projekta „Ne stavljaj pod tepih“. Isti tandem osmislio je maskotu kuce Lili za dvadeseti rođendan NVO „Književne omladine Tivta“.

U susret 31. Konvenciji o pravima djeteta, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda - Ombudsman Crne Gore uz podršku UNICEF-a 2020. godine raspisao je  konkurs „Imam nešto važno da ti kažem“. Promoteri dječijih prava nevladine organizacije „Književne omladine Tivta“ Sara, Anja i Ivan Vojnić, uz podršku Nine Petković i Sergeja Ćetkovića, osvojili su prvo mjesto za najkreativniju poruku „Zajedno do cilja, za škole bez nasilja“. Na literarnom konkursu posvećenom vršnjačkom nasilju Sara je inicijatorka teme „Svako ima svoju priču“ na kojem su učestvovale osnovne škole Crne Gore.                                                                                                         

Voli porodična putovanja i prirodu u kojoj često boravi, osmišljava kućice za ptice koje stolar po njenom nacrtu izrađuje, obožava glumu, a sama je inicijatorka i realizatorka ekoloških akcija i aktivnosti.

Svoje drugare Zlatne savjetnike upoznala je krajem maja na kampu „Znam svoja prava“, razmjenili su iskustva i dogovorili su se o brojnim aktivnostima koje tek treba da realizuju.

Upravo se vratila sa sportsko – rekreativnog kampa koji se realizovao u Parku prirode Komovi, gdje je svoje instruktorske vještine dokazala u insektarijumu, kvizu o pticama i u kreativnim aktivnostima.   

Izvor: Radio Tivat

                                        

 

 

 

Back to Top