KONSTITUISAN NOVI SAZIV STUDENTSKOG PARLAMENTA UNIVERZITETA CRNE GORE

Na sjednici Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), održanoj u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra UCG-a, konstituisan je novi saziv predstavničkog tijela studenata i izabrano novo rukovodstvo za mandatni period 2024–2026. godine, saopšteno je iz te organizacije.

Za predsjednika SPUCG izabran je student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Jakov Vukčević, a za studenta povjerenika UCG studentkinja Ekonomskog fakulteta Zerina Kardović.

Mjesto generalnog sekretara pripalo je studentu Fakulteta političkih nauka Vedranu Vujisiću, a studentskog ombudsmana studentkinji Pravnog fakulteta Ivani Popović.

Studentske interese u Senatu UCG pored Vukčevića zastupaće i Kardović, Tripko Janjić, Ognjen Kovačević, Andrija Ćalasan, Hamza Hot i Miloš Čolaković.

Predstavnici studenata u Upravnom odboru UCG biće Vedran Vujisić, Ivana Popović i Aleksandar Banjević.

Glas studenata u Etičkom odboru UCG biće student Filozofskog fakulteta Petar Obadović, a student Elektrotehničkog fakulteta Aleksa Pavlićević delegiran je za predstavnika u Odboru za upravljanje sistemom kvaliteta UCG.

Novoizabrani predsjednik predstavio je okvirni plan rada i zajedno sa rukovodstvom definisao ciljeve koji će biti u fokusu novog saziva SPUCG. Ukazano je da su ključni problemi studentske populacije: nekompatibilnost sistema visokog obrazovanja i modela studija sa tržištem rada u Crnoj Gori, nepostojanje studentskog servisa, te i pored poboljšanja, nizak studentski standard i neadekvatna infrastruktura.

Kako je istaknuto, novi saziv SPUCG će insistirati na prioritetnom rješavanju pitanja koja se tiču studentskog standarda, unapređenju postojećih i izgradnju novih infrastrukturnih kapaciteta Univerziteta, ali i kapaciteta za smještaj i ishranu studenata, donošenju novog zakona o visokom obrazovanju sa promjenom modela studija, formiranju studentskog servisa, kao sistema posredovanja prilikom zapošljavanja studenata u toku studija, te evaluaciji postignutih rezultata i reformi programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

„Novoizabrano rukovodstvo će se, u narednom periodu obratiti studentskoj i široj javnosti kako bi, tim putem, detaljnije predstavili ciljeve i program rada novog saziva krovne studentske organizacije Univerziteta Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Lj. V.

 

FOTO: SPUCG

Back to Top