Univerzitet Crne Gore: IRENA NIKOLIĆ NOVA DEKANKA METALURŠKO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA

Prof. dr Irena Nikolić nova je dekanka Metalurško-tehnološkog fakulteta, za mandatni period 2024‒2027. godine. Novu dekanku imenovao je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na predlog Vijeća Metalurško-tehnološkog fakulteta uz pozitivno mišljenje rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića

Prof. dr Irena Nikolić redovni je profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu (UCG sa specijalizacijama u oblastima inženjerstva materijala i metalurškog inženjerstva. Tokom svoje karijere, usavršavala se na prestižnim evropskim i američkim univerzitetima. Autor je i koautor mnogih naučnih radova objavljenih u međunarodnim časopisima. Takođe je rukovodila i učestvovala u brojnim naučnoistraživačkim projektima, uključujući projekte o novim ekološki prihvatljivim materijalima na bazi industrijskog otpada (otpad iz industrije čelika i elektrofilterski pepeo iz termoelektrane Pljevlja). Njen naučnoistraživački rad je dominantno usmjeren na mogućnosti primjene novih ekološki prihvatljivih materijala u građevinarstvu i tretmanu otpadnih voda. 

Aktuelnoj dekanki MTF-a prof. dr Veselinki Grudić ističe mandat u oktobru 2024. godine, kada će na dužnost stupiti nova dekanka. 

Na predlog rektora Božovića, Upravni odbor UCG je produžio je mandate tri prorektora koji su obavljali iste funkcije i u prvom rektorovom mandatu. Stoga će i u narednom trogodišnjem mandatu na poziciji prorektora za nauku i istraživanje biti prof. dr Irena Orović, na poziciji prorektora za nastavu prof. dr Veselin Mićanović,  a na poziciji prorektora za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

„Prorektori su u dosadašnjem radu na Univerzitetu Crne Gore, ali i van njega, istakli visokim profesionalnim standardima, ostvarivši vrlo zapažene rezultate, što najvjerodostojnije svjedoče njihove bio-bibliografije. Smatram da predloženi kandidati mogu dati ključni doprinos ostvarenju ciljeva Programa razvoja koji sam predstavio Senatu i Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore,“ navedeno je u dopisu rektora Božovića Upravnom odboru.

Na sjednici je pokrenut i postupak za izbor dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na kojem tu funkciju trenutno obavlja doc. dr Jovan Gardašević.  Konkurs će biti objavljen u Biltenu UCG i dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori. Prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja Konkursa. Postupak za izbor dekana se odnosi takođe na trogodišnji mandatni period, a izborne radnje su utvrđene posebnom odlukom Upravnog odbora UCG.

Na sjednici usvojen je i set pravilnika koji doprinosi rješavanju stambenih pitanja zaposlenih na Univerzitetu.

„Ovi pravilnici predstavljaju važan korak u unapređenju procedura za pravednije i solidarnije rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG, omogućavajući im bolje uslove za život i rad“, kazala je predsjednica Glušica.

Usvojeni su: Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava (kredita), Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja, Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba stručnog i nenastavnog osoblja, Pravilnik o dopuni Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, te Pravilnik o dopuni Pravilnika za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih.

 

Izvor: ucg.ac.me

 

 

Back to Top