U PODGORICI OTVOREN NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK

U Podgorici je, u prisustvu velikog broja zvanica, članova Vlade, diplomatskog kora, predstavnika naučnoistraživačke i inovativne zajednice, Univerziteta Crne Gore, svečano otvoren Naučno-tehnološki park (NTP) Crne Gore.  Objekat  površine 13.000 kvadratnih metara je projektovan i izgrađen u skladu sa najsavremenijim evropskim i svjetskim standardima u ovoj oblasti.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je rekao da Vlada Crne Gore, kao jedan od osnivača Naučno-tehnološkog parka, kontinuirano pokazuje snažnu posvećenost razvoju tehnoloških i inovativnih potencijala naše zemlje.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović istakla je da NTP treba da inspiriše stvaranje novih rješenja kroz najbolje inovativne prakse, obezbijedi podršku kreativnim, inovativnim pojedincima i kompanijama, ali i da poveća njihovu vidljivost i promoviše inovacionu kulturu.

Video pozivom, prisutnima se obratila Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova i podijelila svoja razmišljanja o važnosti ovog projekta za region.

Univerzitet Crne Gore, kao jedan od osnivača Naučno-tehnološkog parka, igra ključnu ulogu u zajedničkom nastojanju da unaprijedimo naučno-tehnološki i inovativni ekosistem naše zemlje. Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović je naglasio da je NTP „zvjezdana kapija“ koja će ubrzati razvoj naše države.

Izvršna direktorica NTP Crne Gore Valentina Radulović je istakla  da će se crnogorska inovativna scena dijeliti na prije i poslije NTP-a. Kako je kazala, ovo je prekretnica koja označava novi početak, novu eru u kojoj će se sinergija između svih aktera ostvariti u punom potencijalu.

Ceremoniju presijecanja vrpce obavili su predsjednik Vlade Crne Gore, ministarka prosvjete nauke i inovacija i rektor Univerziteta Crne Gore.

Na podršku ove institucije u narednom periodu mogu računati svi pojedinci i kompanije koji imaju kreativne i inovativne ideje, a prije svega one ideje koje imaju i potencijal da brzo ostvare ekonomski rast.

 

O. Đ.

Back to Top