Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija: OBEZBIJEĐEN NOVAC ZA ISPLATU NADOKNADA ZA UČENIKE U DUALNOM OBRAZOVANJU

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbijedilo je novac za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april ove školske godine u iznosu 74.920 eura. Za učenike prvog razreda nadoknada je je 80, a za učenike drugog razreda 120 eura.

Kako je saopšteno iz resora prosvjete, nauke i inovacija, u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, škola može izvoditi stručno obrazovanje u cjelini ili teorijski dio u školi, a praktično obrazovanje ili dio praktičnog obrazovanja kod poslodavca. Ako praktično obrazovanje izvodi u cjelini (dualni oblik obrazovanja), međusobna prava i obaveze učenika i poslodavca uređuju se individualnim ugovorom o obrazovanju koji zaključuju poslodavac i roditelj. Učenik ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja individualnog ugovora o obrazovanju kod poslodavca.

Visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, koja za septembar 2023. godine, po podacima MONSTAT-a iznosi 800 eura

Sredstva za naknade za prvu i drugu godinu obrazovanja obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, a za treću godinu poslodavac. Određeni broj naknada za prvu godinu obezbijedila je Privredna komora.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nadoknade uplaćuje stručnim školama u kojima se realizuje dualno obrazovanje, koje vrše uplate učenicima na račun u banci, za koji moraju imati saglasnost roditelja/staratelja.

Back to Top