Ambasador Austrije održao predavanje studentima njemačkog jezika: OMAŽ ČUVENOM HEMIČARU KARLU ĐERASIJU

Prilikom posjete Filološkom fakultetu u Nikšiću Ambasador Austrije u Crnoj Gori dr Karl Majkl Miler (Karl Michael Müller) održao je predavanje studentima njemačkog jezika i književnosti o poznatom hemičaru austrijskog porijekla Karlu Đerasiju (Carl Djerassi).

Nakon predavanja prikazan je film o životu i radu tog hemičara. Film je snimljen 2008. godine, kada je Đerasi imao 85 godina. Ove godine bi proslavio svoj 100. rođendan, što je ujedno bio i povod da se mladim generacijama predstavi njegov život i brilijantna dostignuća. Đerasi je bio svestrana ličnost, interesovao se za umjetnost, pisao je romane i dramske komade, ali je ostao upamćen kao hemičar, čije je otkriće kontraceptivne pilule sredinom 20. vijeka promijenilo društvene odnose.

Nakon filma uslijedila je diskusija sa studentima o filmu, o daljoj saradnji, budućnosti koja se mladim ljudima nudi u Crnoj Gori i Austriji, kao i mogućnostima studentske razmjene.

Ambasadora je primila rukovoditeljka studijskog programa doc. dr Jelena Knežević  sa saradnicima. Ona je izrazila zahvalnost na posjeti, kao i na dugogodišnjoj plodnoj saradnji i podršci Ambasade Austrije. Posebno zadovoljstvo je izrazila povodom donacije knjiga, koja je obogatila Austrijsku biblioteku na Studijskom programu za njemački jezik i književnost.

Za organizaciju ove posjete ambasadora pobrinuo se mr Bernhard Unterer (Bernard Unterer), dugogodišnji lektor Austrijske akademske razmjene (ÖAD) na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

O. Đ.

 

Back to Top