STUDENTU STOMATOLOGIJE ANESU BALIĆU NAGRADA ZA NAJBOLJU PREZENTACIJU RADA O UPOTREBI ANTIBIOTIKA

Student šeste godine studijskog programa Stomatologija Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Anes Balić učešćem na Kongresu Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, dobio je nagradu za najbolju oralnu prezentaciju postera pod naslovom „Učestalost i racionalnost primjene antibiotika u stomatološkoj praksi Crne Gore‟, pod mentorstvom doc. dr Marije Antunović

Cilj rada bio je utvrditi vrstu primjenjivanih antibiotika, njihovu srednju dnevnu dozu, kao i srednju dužinu trajanja terapije u pojedinim stomatološkim stanjima, te procijeniti racionalnost njihove primjene u stomatološkoj praksi u Crnoj Gori.

Istraživanjem je obuhvaćeno 5.000 odraslih pacijenata (57 posto muškaraca i 43 odsto žena), bez sistemskih bolesti i alergija. Antibiotici su bili korišćeni u 748 slučajeva (14,96 procenata), tj. približno kod svakog sedmog pacijenta, od čega kod 45 odsto muškaraca i 55 procenata žena. Bili su indikovani u terapiji patoloških stanja: abscessus, pericoronitis, radix gangraenosa i dens impactus.

Amoksicilin, kao i amoksicilin u kombinaciji sa klavulanskom kiselinom, korišćeni su kod 75 procenata pacijenata u liječenju različitih patoloških stanja u stomatologiji, a srednja dužina trajanja terapije iznosila je pet dana, nezavisno od vrste antibiotika i načina primjene lijeka, navodi se u saopštenju sa Medicinskog fakulteta.

O. Đ.

 

Back to Top