Dječja nedjelja: BROJNE AKTIVNOSTI DJEČJEG SAVEZA NIKŠIĆA

U okviru obilježavanja Dječje nedjelje, za pedesetak učenika iz tri nikšićke osnovne škole upriličena je posjeta značajnih mjesta u gradu pod Trebjesom. Posjetili su Dječju čitaonicu, lapidarijum u okviru JU „Muzeji i galerije“, a onda i Turističku organizaciju.

Ovu posjetu namijenjenu osnovcima organizovao je Dječji savez Nikšića, u saradnji sa školama „Radoje Čizmović“, „Braća Bulajić“ i „Jovan Draganić“, kao i institucijama koje su se našle na spisku za posjetu..

Istoričar Marinko Zečević je ispred JU „Muzeji i galerije“ govorio o stećcima smjestenim u lapidarijumu iza Zavičajnog muzeja. Sa radom Dječje čitaonice goste je upoznao bibliotekar Novica Bukilić, koji je govorio o pravima djeteta i ulozi i značaju knjige. O metodama rada, edukativnim sadržajima Turističke organizacije djecu je upoznala menadžerka za marketing te ustanove Slavica Pješčić.

Iz  škole „Radoje Čizmović“, tridesetak učenika došlo je u pratnji  vaspitačica Milice Jelić i Branke Nikčević, te učiteljica Vasiljke Caušević i Marije Vukotić.

Učenici iz škole „Braća Bulajić“ bili su u pratnji učiteljica Snežane Kapešić, Marine Draganić, Ane Mrvaljević, Ljiljane Ćorović i Katarine Bozović, a iz škole „Jovan Draganić“ u pratnji profesora Radojke Orbović, Branislava Ćeranića i Milene Macanović.

„Zahaljujemo školama, JU 'Muzeji i galerije', Narodnoj biblioteci (Dječjoj čitaonici) i TO na lijepoj saradnji. Takođe, zahvaljujem na učešću i velikom interesovanju za ovu aktivnost divnim, svom pozivu posvećenim učiteljima, profesorima, a i mojoj saradnici Snežani Pejović-Ratković, koja je zabilježila ovaj događaj. Na kraju, zahvaljujem bibliotekarki Katici Grozdanić koja je poklonila Dječjem savezu dvije knjige koje je priredila sa Svetlanom Knežević, nastale u okviru 'Kluba malih-velikih pisaca', pokrenutog 2022. u Odjeljenju za djecu Narodne biblioteke 'Njegoš', a čiji su članovi učenici nikšićkih osnovnih škola, inače su autori tekstova u ovoj knjizi“, istakla je sekretarka Dječjeg saveza Ratka Radunović.

Humanitarne aktivnosti

Dječji savez Nikšića podijelio je poklone seoskim školama (ukupno 13 poklona u sedam seoskih osnovnih škola) koje je obezbijedio Crnogorski elektroprenosni sistem AD, kao i 20 paketa djeci slabijeg materijalnog stanja koje je obezbijedila humanitarna organizacija „Adra“ iz Podgorice.

Sekretarka Saveza Ratka Radunović i saradnica, pjesnikinja Snezana Pejović-Ratković, u saradnji sa desetak učenika OŠ „Ratko Žarić“ koji su bili u pratnji učiteljica Jelene Đurović i Olivere Krivokapić, posjetili su dječje odjeljenje nikšićke bolnice i tom prilikom im uručili poklone i poželjeli brzo ozdravljenje.

Dječji savez obezbijedio je sredstva za higijenu, za čije finansiranje se pobrinuo Crnogorski elektroprenosni sistem AD. Djeca iz škole su desetak dana prikupljala voće, slatkiše i igračke, koje su uručili drugarima. Ova humanitarna akcija organizuje se već deceniju zajedno sa OŠ „Ratko Žarić“.

„Zajednički nam je cilj da se kod djece razvija humanost i solidarnost u najranijem periodu odrastanja“, istakli su iz Dječjeg saveza, dodajući: „Uručene su i knjige na engleskom koje je obezbijedila Kancelarija za prevenciju narkomanije za školicu koju vodi Anđela Perošević, profesorica engleskog jezika.“

Prijem prvaka

Povodom prijema prvaka u Dječji savez, Ratka Radunović i Snežana Pejović-Ratković posjetile su OŠ „Ivan Vušović“, pozdravile prvake i uručili im  dobrodošlice.

„Dočekalo nas je veoma ljubazno nastavničko osoblje, uvažena direktorica, divna pedagoškinja, sjajni učitelji ove škole, kao i prvaci koji su nam kroz skeč i recitaciju pokazali šta znaju i mogu. Dobili smo poklon od mališana ‒ pano sa njihovim imenima u vidu sunčevih zraka i s pruženim rukama kojima šalju poruke odraslima“, naglasila je Radunović.

N. N.

Back to Top