U OSNOVNIM ŠKOLAMA OBILJEŽEN EVROPSKI DAN JEZIKA

Osnovne škole u Crnoj Gori obilježile su različitim aktivnostima Evropski dan jezika.

U OŠ „Ivan Vušović na Vidrovanu  za učenike VII, VIII, IX razreda organizovan je ogledni čas na pomenutu temu koji su realizovale profesorice crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Lidija Mumin i Zorica Jauković, profesorice engleskog jezika, Jovanka Bulajić, Saša Papović i Nikolina Bečanovič, profesorica ruskog jezika Svetlana Mićović i profesorica njemačkog jezika Dijana Dačević.

Času su prisustvovale v.d. direktorice mr Milena Krtolica, pedagoškinja Sanja Janjić i profesorica likovne kulture Saša Đikanović.

U OŠ „Dr Dragiša Ivanović“ u Podgorici učenici su pripremili i izveli priredbu. Učestvovali su predstavnici gotovo svih razreda, od najmlađih do učenika završnog razreda, predstavivši se recitacijama, monolozima, skečevima i pjesmama na engleskom, ruskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Pored nastavnica stranih jezika, u pripremi priredbe učestvovala je i nastavnica muzičke kulture Melita Strugar.

Učenici šestog razreda u OŠ „Braća Labudović“ učili su na času njemačkog jezika, sa profesoricom Sanjom Kolenović boje, a zatim su imali priliku da ih uporede na engleskom, švedskom i španskom i na taj način uvide sličnosti i razlike. Na ovu temu, izradili su i pano. Učenici sedmog razreda su „glumili“ Engleza, Njemca, Italijana, Španca, Danca i Slovenca i na taj način odigrali dijalog upoznavanja na više evropskih jezika.

Evropski dan jezika u OŠ „Radoje Čizmović“ u Ozrinićima obilježili su polaznici osnovne škole za odrasle. Oni su se na integrisanom času engleskog jezika, istorije i geografije bliže upoznali sa porijeklom, kulturom i značajem evropskih jezika.

Posebno interesovanje kod njih je probudila zanimljiva prezentacija o podjeli i grupama jezika unutar Evrope (slovenski, germanski i romanski).

Aktivnosti su pripremili nastavnici Željko Stanjević i Bojana Marković. a

U organizaciji aktiva stranih jezika ovaj dan je obilježen u OŠ ,,Marko Miljanov“ u Bijelom Polju. Učenici petog i šestog razreda matične škole posjetili su s drugarima iz područnog odjeljenja Banje Selo đake u Područnom odjeljenju u Cerovu.

Oni su sa nastavnicama engleskog jezika Marinom Šćekić-Kuč i Aleksandrom Konatar realizovali radionicu, kroz koju su uočili važnost zaštite životne sredine i prednosti života na selu.

Evropski dan jezika obilježen je nizom aktivnosti i na času njemačkog jezika. Učenici su prihvatili izazov da se predstave na različitim evropskim jezicima i time stekli novo iskustvo.

Pravljenjem plakata i prezentovanjem svojih radova, odjeveni u bojama njemačke zastave, učenici su predstavljali zemlje čiji jezik ima rasprostranjenu upotrebu u Evropi, a i šire.

Za učenike VIII razreda OŠ „Ivo Visin“ u Prčanju upriličeno je kratko predavanje o razlozima zbog kojeg se slavi i obilježava pomenuti datum, kao i od kada je počelo obilježavanje istog. Djeca su uz društvene igre na engleskom jeziku razmjenjivala  znanje o državi u kojoj žive i njenim znamenitostima.

Času su prisustvovali i učenici IX razreda sa nastavnicom Vesnom Popović.

Evropski dan jezika obilježava se 26. septembra od 2001. godine na inicijativu koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savjet Evrope.

Jedna od glavnih poruka ovog dana jeste da je znanje jezika pravo i potreba svih ljudi. Cilj je podizanje svijesti o značaju učenja jezika, potrebi za učenjem više raznovrsnih jezika radi postizanja višejezičnosti i uspostavljanja interkulturnog dijaloga. Takođe se teži promovisanju jezičkog i kulturnog bogatstva Evrope, koje treba očuvati i njegovati.

Lj. V.

Back to Top