POČINJE TREĆI UPISNI ROK NA UNIVERZITETU MEDITERAN

Univerzitet „Mediteran“ iz Podgorice raspisuje konkurs za treći upisni rok u studijsku 2023/24. godinu. Pravo prijave na konkurs za upis na osnovne studije imaju kandidati sa završenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju. Uz prijavu na konkurs za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija kandidati podnose originalna svjedočanstva o svim završenim razredima srednjeg obrazovanja, originalnu diplomu o položenom završnom, maturskom ispitu, ovjerenu kopiju biometrijske lične karte, kao i ovjerenu kopiju diplome „Luča“ ili njoj ekvivalentnu diplomu.

Stranci imaju pravo upisa pod jednakim uslovima kao i državljani Crne Gore, uz provjeru znanja jezika na kojem se izvodi nastava i dostavljen dokaz o zdravstvenom stanju. Kandidati podnose prijave za upis 23, 24. i 25. avgusta od devet do 15 sati. Dokumentacija se podnosi organizacionim jedinicama. Prijemni ispit za magistarske studije svih fakulteta, kao i prijemni ispit na Fakultetu vizuelnih umjetnosti održaće se 28. avgusta. Istog dana biće istaknute rang liste po fakultetima sa kandidatima koji su stekli pravo na upis, koji će biti obavljen 29, 30. i 31. avgusta.

Pravo besplatnog upisa na osnovne studije imaju dobitnici diploma „Luča“, vrhunski sportisti (rješenje Ministarstva sporta za vrhunske sportiste), članovi juniorske ili seniorske reprezentacije Crne Gore koji su osvajači medalje na svjetskom ili evropskom prvenstvu i lica sa invaliditetom. Studentu čiji član uže porodice već studira na osnovnim, specijalističkim ili master studijama, školarina se umanjuje za 30 posto, što znači da jednom od studenata pripada to pravo, zavisno od međusobnog dogovora. Za svakog sljedećeg člana uže porodice školarina je besplatna. Studentu čiji je roditelj u stalnom radnom odnosu na Univerzitetu, a koji studira na osnovnim, specijalističkim ili master studijama, školarina se umanjuje za 30 posto, a za drugog studenta školarina se umanjuje 50 odsto. Za svako sljedeće dijete istog zaposlenog, školarina je besplatna. Ukoliko pravno lice finansira školarinu za dvoje zaposlenih školarina se umanjuje 10 procenata, a za troje ili više zaposlenih školarina se umanjuje 20 posto. Isti uslovi važe i za studente koji rade kod istog poslodavca, a sami finansiraju školovanje. Organizacione jedinice Univerziteta oslobađaju od plaćanja školarine do pet odsto najboljih studenata osnovnih studija, po studijskoj godini (II i III godini), od kvote studenata koji se prvi put upisuju u drugu, odnosno u treću godinu. Studenti koji se besplatno upisuju na Univerzitet ili namjeravaju da ostvare popust po osnovu naznačenih olakšica dostavljaju dokumentaciju kojom se dokazuje pravo na određenu povlasticu.

Godišnja školarina za osnovne studije se može uplatiti jednokratnom uplatom prilikom upisa godine i iznosi 1.500 eura na svim fakultetima, odnosno 1.600 eura na Fakultetu vizulnih umjetnosti. Školarina se može uplatiti i dvokratno, prilikom upisa u I i II semestar, s tim što u tom slučaju školarina iznosi 1.600 eura, odnosno 1.700 eura na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. Školarina se može uplatiti i u mjesečnim ratama, a u tom slučaju iznosi 1.650 eura, odnosno 1.750 eura na Fakultetu vizuelnih umjetnosti.

Školarina za sve programe specijalističkih studija iznosi 1.300 eura, a doktorskih dvije hiljade eura po godini.

O. Đ.

Back to Top