STUDENTI ELEKTROTEHNIKE NA PRAKSI U HIDROELEKTRANI PERUĆICA

Tronedeljna praksa koju su studenti Elektrotehničkog fakulteta obavljali u HE Perućica jeste plod dobre saradnje te viokoobrazovne ustanove i Elektroprivrede Crne Gore.

Studenti su se upoznali sa radom elektrane u normalnom režimu, kao i tokom remonta. U sklopu prakse posjetili su i malu hidroelektranu Glava Zete, koja koristi drugi tip turbina, a ona je i modernizovana, pa predstavlja primjer savremene elektrane, čije je upravljanje pojednostavljeno novim tehnologijama. Jedan dan je izdvojen za upoznavanje sa sistemom jezera i dovoda vode, što je upotpunilo sliku o ovoj elektrani.

Nakon prakse u TE Pljevlja, ovo je bila druga prilika za studente ETF-a da steknu praktična znanja i iskustva.

Student Aleksa Pavlićević smatra da je ovo veliko iskustvo za buduće inženjere. „Sve segmente struke u elektrani tokom obavljanja prakse smo prošli. Imali smo priliku da se upoznamo sa čitavim sistemom od visokonaponskog razvodnog postrojenja, mašinske sale, sistema zatvaračnica, cjevovoda, komandne sobe, upravljanja, monitorniga i tako smo stvorili  sliku o impozantnoj HE Perućica koja je genijalno projektovanja i za današnje vrijeme. Nakon prakse ostala su oduševljenja ovim načinom učenja koje nam je svima koristilo da teorijsko znanje iz stručnih predmeta stečeno na fakultetu povežemo sa konkretnim stvarima u elektrani. Edukaciju koju smo prošli je dragocjeno iskustvo da sva znanja dosta lakše usvojimo sklapajući jasan mozaik o načinu funkcionisanja i upravljanja. Mentori su od prvog dana bili maksimalno posvećeni da nama mlađim kolegama pokažu i objasne sve što nam je bilo interesatntno i program svih pet dana je bio ispunjen da je uvijek bilo zanimljivo“, istakao je Pavlićević.

Njegov kolega Veljko Đurković ocjenjuje da je ovo veliko iskustvo za njih, koje im je omogućilo da se upoznaju sa HE Perućica i svakodnevnim aktivnostima koje omogućavaju njen rad u crnogorskom elektroenergetskom sistemu.

„Posebno bih istakao veliko gostoprimstvo od strane osoblja elektrane, koji su bili tu za nas u svakom i trenutku trudeći se da nam objasne sve što nas je zanimalo. Drago mi je što se ETF zalaže da, pored redovne nastave, dobijemo i potrebno praktično usavršavanje. Imali smo priliku da se upoznamo i sa aktivnostima koje se obavljaju tokom remonta, kao i da se upoznamo sa sistemom dovoda vode”, naglasio je Đurković.

 

Back to Top