RASPISAN NAKNADNI KONKURS ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE U CRNOJ GORI

Ministarstvo prosvjete raspisalo je naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Crnoj Gori za školsku 2023/2024. godinu, na koji se mogu prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Prijava na konkurs podnosi se od 14. do 17. avgusta elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 20. avgusta. Nakon objavljivanja rang liste učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Učenici koji se upisuju u prvi razred srednje škole oslobođeni su od plaćanja administrativne takse.

Što se tiče kriterijuma, za upis u gimnaziju vrednuje se opšti uspjeh u posljednjem ciklusu osnovne škole, uspjeh na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja, uspjeh iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, matematike i nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole, kao i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenog priznanja.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije - matematičke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz matematike ostvari ocjenu odličan (pet). Izuzetno, kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije - matematičke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz matematike ostvari ocjenu dobar (tri) i ostvari ocjenu odličan (pet) u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole.

Za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije - filološke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika i književnosti ostvari ocjenu odličan (pet) i iz stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvari ocjenu odličan (pet).

Izuzetno, kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije - filološke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika i književnosti i stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvari najmanje ocjenu dobar (tri) i da iz tih predmeta  ima ocjenu odličan (pet) u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole.

Za upis u gimnaziju u kojoj se nastava izvodi na stranom jeziku kandidat u posljednjem ciklusu osnovne škole treba da ima ocjenu odličan (pet) iz stranog jezika na kojem se izvodi nastava.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje sportske gimnazije potrebno je da je kandidat: ostvojio medalju na nacionalnom sportskom takmičenju; nastupao za nacionalnu reprezentaciju, u određenom sportu koji je na programu olimpijskih i paraolimpijskih igara; član kluba koji se takmiči u nacionalnom šampionatu u sportu koji je na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; osvojio medalju na nacionalnom školskom takmičenju; član školskog društva koji se takmiči na nacionalnom školskom takmičenju.

Pripadnik romske i egipćanske populacije ostvaruje dodatnih šest bodova po principu afirmativne akcije.

Za upis u opštu gimnaziju i odjeljenja specijalističke gimnazije vrednuje se uspjeh na eksternoj provjeri znanja iz nastavnog predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik, odnosno maternji jezik i književnost, matematike i jednog predmeta koji učenik izabere, tako što ocjena odličan (pet) nosi 10 bodova, ocjena vrlo dobar (četiri) nosi sedam bodova, ocjena dobar (tri) nosi četiri boda, ocjena dovoljan (dva) nosi jedan bod i ocjena nedovoljan (jedan) nosi 0 bodova.

Opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocjene opšteg uspjeha u posljednja tri razreda i pomnože brojem tri (tri). Ukupan broj bodova zaokružuje se na dvije decimale.

U konkursu su precizirani načini vrednovanja uspjeha iz nastavnih predmeta, rezultata na takmičenju i priznanja, sportskih uspjeha i rezultata, te rangiranje kandidata za upis.

Izvor: Ministarstvo prosvjete

Foto mche-lee-PC91Jm1DlWA-unsplash

Back to Top