EKO KAMP „TIVATSKE SOVICE“ NA HAJLI

NVO „ Književna omladina Tivta“ nakon završene školske godine sa ekološkom družinom boravila je na planini Hajli.

Eko kamp „Tivatske sovice“ u katunu Bandžov u eko kućici okupio je ekologe uzrasta od sedam do 11 godina. Sovice su svoje stečeno znanje iz ekologije provjeravali kroz brojne ekološke aktivnosti i akcije čišćenja terena širom Crne Gore.

Sedmodnevni boravak donio im je novo iskustvo, a sovice su pokazale samostalnost, odgovornost, timski rad i naučile još brojne vještine. Jutra su započinjala vježbama disanja u šumici, vježbama Gym Brajan za mozak, logičkim zadacima, a veliki broj aktivnosti ispunio je svaki dan druženja na kampu. Realizovane su brojne edukativne i kreativne radionice. Brali su ljekovite biljke, pravili herbarijum, kuvali čajeve, pravili sokove od ubranih biljki, a sportski poligoni bili su nezaobilazni dio dana jer su se kroz njih pripemali za izazov koji je trebao da uslijedi pred sam kraj kampa.

Radoznalo su slušali prezentaciju o Hajli, životinjama i biljkama na njoj, a stečeno znanje pokazali su u takmičarskom kvizu. Prezentaciju o sovama dobili su na poklon od  Centra za zaštitu i proučavanje  ptica Crne Gore. Bilo je trenutaka kada su se sovice i opuštale na žurci, filmskoj večeri, u bazenu...

Najveći izazov za učesnike kampa je bilo osvajanje vrha 1.930 metara i posjeta planinarskom domu Grope, gdje su ih ugostili Feka i Nena Kurtagić, vlasnici doma. Priprema za posebne dionice puta pune izazova od 2.7 km i konstantnog uspona od 450 metara trajala je od prvog dana kampa,  kao i poseban režim ishrane dan pred odlazak po savjetu nutricioniste. Sarađivali su mali ekolozi kao iskusni planinari da bi osvojili tu visinu bez ijednog uzdaha, suze, upale mišića.     

„ Eko kamp Sovice  bio je osmišljen da se djeci u ljetnjim mjesecima omogući aktivan odmor na  planinskom vazduhu uz kvalitetan san i da se djeca vrate prirodi i zdravim stilovima života. Glavni cilj kampa je bio da se kod učesnika provjeri sve naučeno u učionici,  kao što su kreativnost, snalažljivost, timski i takmičarski duh, radne navike... i da se doprinese fizičkom i umnom razvoju kroz poboljšanje motorike, a sve kroz podsticanje djece da budu strpljivi, istrajni, empatični, hrabri, tolerantni. Vrijeme provedeno u prirodi sa drugarima, daleko od kompjuterskih igrica i digitalnih tehnologija ukrasilo je našim sovicama  ljetnji raspust. Ponosni smo na sovice koje su tokom kampa usvojile i pokazale znanje koje nećemo naći u knjigama, a uvijek će ih nositi sa sobom, jer jedino nam znanje ili neznanje niko ne može ukrasti“, istakla je Sandra Slovnikar, predjednica NVO „Književna omladina Tivta“.

Izvor: Književna omladina Tivta

 

Back to Top