PODRŠKA OČUVANJU KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLJEĐA CRNE GORE

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i državni sekretar Miloš Medenica sastali su se sa predsjednikom Udruženja kniževnika Crne Gore Novicom Đurićem, potpredsjednicima Milicom Kralj i Perivojem Popovićem, kao i sekretarom Aleksandrom Ćukovićem, kako bi razgovarali o aktuelnom statusu Udruženja i mogućnostima stvaranja materijalno-tehničkih uslova za rad njenih članova, imajući u vidu da Udruženje godina unazad  nema adekvatne prostorije za obavljenje svoje djelatnosti.

Ukazujući da se radi o najstarijoj kulturnoj instituciji, koja još od 1946. godine okuplja velike stvaraoce književne misli, ali i kulturnog identiteta naroda sa ovih prostora, ministar Damjanović je ukazao da svojim aktivnostima na očuvanju tradicije i promociji  mladih naraštaja, Udruženje književnika zavređuje pažnju i javnosti i države, zbog čega je unapređenje njegovog položaja od velikog značaja za društvo u cjelini.

Đurić je istakao da sa ponosom predstavlja kulturnu organizaciju čiji su osnivači utemeljili literaturu u Crnoj Gori, a čiji članovi danas, njih oko 250 nadarenih pisaca, pažljivo baštineći kulturno i istorijsko nasljeđe, svojim djelima usmjeravaju literarne tokove za naredne decenije.

Uručujući ministru izdanje Udruženja  ,,Iskra tainstvena“,   koja predstavlja presjek stvaralaštva književnika, članova Udruženja,  Đurić je zahvalio zbog razumijevanja značaja teme i spremnosti da se otvorena pitanja adekvatno tretiraju.

Dogovoreno je da se u daljoj komunikaciji sa Ministarstvom kulture i predstavnicima Vlade Crne Gore, nastavi komunikacija o rješavanju tih pitanja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

O. Đ.

Back to Top