GRAD USTUPIO ZEMLJIŠTE ZA GRADNJU PAVILJONA ŠKOLE „OKTOIH“

Glavni grad vratiće državi na raspolaganje građevinsko zemljište za potrebe gradnje paviljona Osnovne škole „Oktoih“. Zemljište će biti vraćeno bez naknade.

„Ministarstvo prosvjete obratilo se gradonačenici 19. juna zahtjevom u kojem navode da su kroz kapitalni budžet za 2023. godinu obezbijedili sredstva za početak izgradnje paviljona u neposrednoj blizini postojećeg objekta OŠ „Oktoih“. U zahtjevu je navedeno da je izgradnja objekta površine 1.560 metara kvadratnih, planirana na UP13 površine 1.441 kvadrat, u zahvatu DUP-a Stambena zajednica VII- Stara varoš-izmjene i dopune. Dostavili su urbanističko-tehničke uslove od 3. marta ove godine koje je izdao Direktorat za planiranje prostora i informacione sisteme − Direkcija za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, prema kojima je na UP13 površine 1.441 kvadrat, namjene površina za školstvo i socijalnu zaštitu, planirana izgradnja objekta maksimalne površine prizemlja 390 kvadrata, maksimalne spratnosti P+3, maksimalne BRGP 1.560 kvadrata“, piše u skupštinskoj odluci.

U odluci, o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada koja je zakazana za 3. avgust, naznačeno je da je parcelaciju po DUP-u za ovu urbanističku parcelu dozvolila Uprava za katastar i državnu imovinu 19. maja.

Organizovanje nastave u OŠ „Oktoih je izuzetno izazovno ako se uzme u obzir da će od septembra biti formirano 69 odjeljenja, a raspolažu sa 24 učionice. Škola je građena za 800 do 900 đaka, a sad ih ima preko 1.800. Zabjelo je naselje koje se vremenom širilo i ima preko 40.000 stanovnika, a samo dvije osnovne škole. Posebno je aktivna gradnja u kvartovima koji gravitiraju OŠ „Oktoih“. Zbog prebukiranosti i rada u više smjena te najavama da će se nastava odvijati van školske zgrade protestovali su roditelji đaka tako da je gradnja paviljona jedino obostrano prihvatljivo rješenje.

 

Izvor: dan.co.me

 

Back to Top