Autorski projekat Dimitrija Popovića: OMAŽ NJEGOŠU UZ SEVERINU I MARUNOVIĆA

Autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, tokom kojeg će biti predstavljena grafička mapa „Oreol mikrokozma“ i performans „Noć skuplja vijeka“, biće upriličen večeras, s početkom u 21 sat, u lapidarijumu Biljarde.

Performans će, kako prenosi Cetinjski list, izvesti glumac Slobodan Marunović i hrvatska pop pjevačica Severina Vučković. Angažman Popovića i Vučković poklon je gradu Cetinju, tj. biće realizovan bez finansijske nadoknade. Događaj se organizuje povodom 210 godina od Njegoševog rođenja, a kako je na konferenciji za medije kazala koordinatorka projekta Isidora Kovačević, Dimitrije Popović pokloniće Narodnom muzeju Crne Gore umjetničku zbirku od 10 radova.

Popović je podsjetio da se mnogo bavio Njegošem – i na literaran i na likovni način.

„Tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lijepo suglasje ambijenta, teme i motiva“, kazao je Popović.

Njegoš je autor koji je uvijek aktuelan i predstavlja izazov za umjetnika, a pjesma „Noć skuplja vijeka“ ima filozofske i metafizičke elemente.

„A sve se to koncentriše na taj glavni detalj, a to je upravo taj erotski susret – spoj dvoje ljubavnika, jer je tjelesnost u pjesmi izuzetno važna. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da će taj lik osavremeniti Severina Vučković za koju smatram da će izuzetno dobro otjeloviti taj lik koji će pokazati govorom tijela svu onu simboliku i lijepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pjesmi. Stihove će čitati Slobodan Marunović, i mislim da će se ostvariti lijepi spoj stiha i scene. Performans kao likovno-scenska forma će biti zadovoljavajući omaž u ovom lijepom ambijentu“, kazao je Popović.

Izvor: Pobjeda

Back to Top